kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ocakbaşının Kare As'ı

30.11.2007
Adana, çöp şiş, beyti, kanat... Gözünüzün önünde pişiyor ve anında tabağınıza geliyor. Yanında da gavurdağı salatası, közde patlıcan, ezme ve bol bol muhabbet... "Ocakbaşı keyfini hiçbir şeye değişmem," diyen jüri üyelerimize en iyi ocakbaşlarını sorduk..
Umut Ocakbaşı
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
1976'da açılan Umut Ocakbaşı, son dört yıldır Hasnun Galip Sokak'taki altı katlı binasında hizmet veriyor. Her katta ayrı bir ocakbaşı bulunan restoranın yakında ikinci şubesi de açılacak. Umut Ocakbaşı, özellikle çöp şişiyle iddialı. Adana, beyti, tavuk şiş, kanat, ciğer ve patlıcan kebabı da yapılan mekânda beş çeşit meze var. Şalgam suyu Adana'dan, etler ise Afyon yöresinden geliyor. Mekân her gün 10.00- 02.00 arasında açık. Jüri üyemiz Çimen Uzsoy, rahat ortamı ve makul fiyatlarıyla tercih ettiği Umut Ocakbaşı'nda rakı sofrası muhabbetlerinin keyifli olduğu görüşünde. Nebil Özgentürk ise burasının Adana'daki lezzeti İstanbul'a taşıdığını söylüyor. Semih Somer, Deniz Gürsoy, Mehmet Tezkan ve Mustafa Erdoğan da Umut Ocakbaşı'nı beğenen diğer isimler.
Tel: (0212) 245 50 05

Musa Ustam Ocakbaşı
(Aldığı oy: 4)* * * *
Beyoğlu'nun ünlü ocakbaşlarından biri olan Musa Ustam, 30 yılı aşkın süredir aynı lezzetleri sunuyor. Adana kebabı ve çöp şişiyle iddialı olan mekânın mezeleri de oldukça lezzetli. Jüri üyesi Refik Durbaş, burayı neden beğendiğini şöyle anlatıyor: "Çöp şişler usulüne göre şişleriyle servis ediliyor; sadece isteyenler için şişten çıkartılıp tabakta sunuluyor. Özellikle de soğan salatası leziz." Tayyar Zaimoğlu da "Musa Ustam Ocakbaşı, yılların verdiği tecrübeyle ocakbaşı ve kültürünü en iyi şekilde devam ettiren işletmelerden biri," diyor. Tarık Pabuççuoğlu ve Semih Somer'in de favorileri arasında yer alan Musa Ustam, her gün 12.00-01.00 arasında hizmet veriyor. Üç katlı mekânın, ocakbaşında yemek isteyenler için 30 kişilik bölümü var.
Tel: (0212) 245 29 32

Güler Ocakbaşı
Aldığı oy: 3)* * *
1981 yılından beri Harbiye'de hizmet veren Güler Ocakbaşı, özellikle rakı severlerin buluşma noktalarından biri olarak tanınıyor. Kebaplarının yanı sıra mezelerinin çeşitliliğiyle de dikkat çeken mekân, kullandığı etleri Tokat'taki kendi besi çiftliğinden temin ediyor. Kebap ustası Ahmet Şanda tarafından hazırlanan kebap çeşitleri beğeni topluyor. Güler Ocakbaşı'nın spesiyalleri arasında kaşarlı fıstıklı Adana kebap yer alıyor. Bu kebabın tavuklusu da beğenilen lezzetler arasında. Üç katlı bir binada 160 kişiye kadar hizmet veren mekânın giriş katında ocakbaşı var. Her gün 12.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Jüri üyelerimizden Semih Somer, Güler Ocakbaşı'nın nezih bir ortamı olduğunu ve kebapların usulüne uygun hazırlandığını söylüyor. Tarık Pabuççuoğlu ve Deniz Gürsoy'un ocakbaşı konusundaki tercihleri arasında da Güler Ocakbaşı yer alıyor.
Tel: (0212) 241 18 66

Zübeyir Ocakbaşı
(Aldığı oy: 3)* * *
Beyoğlu'nda bir yıldır hizmet veren Zübeyir Ocakbaşı, kısa sürede birçok müdavim edinmiş bir mekân. Bunun sırrı ise ocakbaşının hem işletmecisi hem de ustası olan Zübeyir Ertaş'ın maharetinde gizli. 25 yıldır bu sektörde usta olarak hizmet veren Ertaş, kendi adıyla açtığı ocakbaşında bütün ustalığını sergiliyor. Zübeyir Ocakbaşı iki katlı ve her katta ocak var. Yaklaşık 90 kişilik mekân, 12.00-03.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Beyti, Adana, kaburga, külbastı, çöp şiş, ciğer kebap gibi çeşitlerin yer aldığı Zübeyir Ocakbaşı'nda, gavurdağı salatası, közde patlıcan ezme, börülce, semiz otu, kabak ezmesi, yoğurtlu isot gibi mezeler var. Tatlı olarak közde dört-beş saatte pişen ayva tatlısını denemelisiniz. Jüri üyelerimizden Mehmet Tezkan, Zübeyir Ocakbaşı'nın kebaplarının çok lezzetli, ortamının da son derece keyifli olduğunu söylüyor. Refik Durbaş ve Mustafa Erdoğan da Zübeyir'in lezzetlerini tercih ediyorlar. Tel: (0212) 293 39 51

Peymane
(Aldığı oy: 3)
* * *
Osmanlıca'da 'kadeh' anlamına gelen Peymane, ocakbaşında oturup, rakı kebap keyfi yapabileceğiniz, modern görünüşlü, sıcak bir mekân. Duvardaki yağlıboya tablolar, burayı klasik ocakbaşı restoranlarından ayırıyor. Üstelik dileyenler, bu tabloları satın alabiliyor. Ocakbaşı bölümü, iki katlı restoranın giriş katında bulunuyor. Çimen Uzsoy, "Gavurdağı salatasını, kuzu şişini tatmadan ve rakı bardağı koleksiyonunu görmeden buradan ayrılmayın," diyor. Mehmet Tezkan ve Tayyar Zaimoğlu da favori ocakbaşı mekânları arasında Peymane'yi sıralıyor.
Tel: (0212) 293 31 36

Hacıdan 1950 Ocakbaşı

Aldığı oy: 2)* *
İstanbul'un en eski ocakbaşılarından biri olan Hacıdan 1950 Ocakbaşı, hemen hemen bütün kebap çeşitlerini barındırıyor. Nezih ortamıyla da dikkat çeken bu mekânın en önemli özelliklerinden biri de müşterileri. Hillary Clinton'dan Maradona'ya kadar dünyaca ünlü isimleri ağırlamış olan Hacıdan, Mehmet Ali Erbil ve İbrahim Tatlıses gibi birçok ismin de uğrak yeri. Hacıdan, jüri üyelerimizden Semih Somer ve Tarık Pabuçcuoğlu'nun da favorisi.

Buhara Ocakbaşı

(Aldığı oy: 1) *
1980 yılından beri Nuruosmaniye'deki yerinde hizmet veren Buhara Ocakbaşı, hep aynı lezzeti koruyan restoranlardan biri. Adana, Urfa, beyti, Ali Nazik, yoğurtlu kebap, kuzu şiş, tavuk şiş, kanat gibi çeşitleri burada bulmak mümkün. Buhara'nın en çok ilgi gören ürünleri külbastı ve çöp şiş. Her türlü alkollü ve alkolsüz içeceğin de bulunduğu mekânın meze çeşidi de oldukça fazla. Jüri üyelerimizden Refik Durbaş, sık sık uğradığı lezzet duraklarından biri olan Buhara'yı ocakbaşı tutkunlarına öneriyor.
Tel: (0212) 527 51 33

Beyoğlu Ocakbaşı
(Aldığı oy: 1) *
İstiklal Caddesi'ndeki Bekar Sokak'ta Beyoğlu Ocakbaşı adıyla 1990'dan beri hizmet veren mekânın geçmişi 1970'lere uzanıyor. Daha önce Serkan Ocakbaşı olarak faaliyet gösteren bu restoran, 60 kişilik bir salona sahip. Pirzola, kaburga, külbastı, çöp şiş ve Adana en çok ilgi gören lezzetleri arasında. Mezelerde de çeşit oldukça fazla. Sarımsaklı ve patlıcanlı paşa salatası ve pazı kavurma Beyoğlu Ocakbaşı'nın en beğenilen spesiyallerinden. Jüri üyelerimizden Refik Durbaş, Beyoğlu Ocakbaşı'nın usulüne uygun lezzetler sunduğu görüşünde.
Tel: (0212) 249 30 30

01 Adana Ocakbaşı
(Aldığı oy: 1) *

Yaklaşık 15 yıllık bir mekân olan 01 Adana Ocakbaşı, birbirine yakın iki şubesiyle Ankara'da hizmet veriyor. Yıldız semtindeki ocakbaşında Adana, çöp şiş, kaburga gibi ızgaraların yanı sıra cacık, közde patlıcan ve közde soğan en çok tercih edilen lezzetlerin başında geliyor. Adana'dan özel olarak getirtilen ev yapımı şalgam suyu da çok beğeniliyor. Jüri üyelerimizden Oğul Türkkan, 01 Adana'nın gerek ortamı gerekse lezzetleriyle keyifli bir ocakbaşı olduğu görüşünde.
Tel: (0312) 491 97 76

Yüzevler
(Aldığı oy: 1) *

15 yıldır Adana'daki yerinde hizmet veren Yüzevler, Aydoğdu kardeşler tarafından işletiliyor. Aydoğdular toplam dokuz kardeş ve hepsi mekânın ortağı. Ocakbaşı kültürünün anavatanı Adana'daki en ünlü ocakbaşılardan biri olan Yüzevler, gerçek Adana kebabını tadabileceğiniz bir adres. Ayrıca ciğer, çöp şiş, kuzu şiş, külbastı, kanat gibi çeşitleri yanı sıra tahin salatası, cacık, ezme var. İstanbul'da Etiler ve Göztepe'de de şubesi bulunan Yüzevler'in sadece Adana'daki merkezinde ocakbaşı var. Ve burası Tayyar Zaimoğlu'nun favorileri arasında yer alıyor.
Tel: (0322) 454 75 13

Umut Ocakbaşı * * * * * *
Musa Ustam Ocakbaşı * * * *
Zübeyir Ocakbaşı * * *
Güler Ocakbaşı * * *

Semih Somer
(Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
Umut Ocakbaşı
Musa Ustam Ocakbaşı
Hacıdan Ocakbaşı
Güler Ocakbaşı

Tarık Pabuççuoğlu (Oyuncu)
Güler Ocakbaşı
Hacıdan Ocakbaşı
Musa Ustam Ocakbaşı

Deniz Gürsoy (Gurme)
Güler Ocakbaşı
Umut Ocakbaşı

Mehmet Tezkan (Gazeteci)
Zübeyir Ocakbaşı
Umut Ocakbaşı
Peymane

Mustafa Erdoğan (Sanat yönetmeni)
Zübeyir Ocakbaşı
Umut Ocakbaşı

Refik Durbaş (Şair, yazar)
Musa Ustam Ocakbaşı
Buhara Ocakbaşı
Beyoğlu Ocakbaşı
Zübeyir Ocakbaşı

Oğul Türkkan
(Ankaralı gurme)
Doyum Ocakbaşı (Adana)
01 Adana Ocakbaşı (Ankara)
Köşebaşı (Ankara)

Tayyar Zaimoğlu
(Adanalı gurme)
Yüzevler (Adana)
Musa Ustam Ocakbaşı
Seyhan Ocakbaşı (Adana)
Peymane

Nebil Özgentürk (Gazeteci)
Umut Ocakbaşı

Çimen Uzsoy
(Time Out dergisi yeme-içme editörü)
Peymane
Umut Ocakbaşı

Diğerleri
Doyum Ocakbaşı (Adana) Tel:
(0322) 232 56 96
Seyhan Ocakbaşı (Adana) Tel: (0322) 457 58 10
Köşebaşı (Ankara) Tel: (0312) 446 59 592 14
Haberin fotoğrafları