kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İş görüşmesine giderken, çok resmi olmayan bir takım giymekte falde var.

Ofiste farklılık arayanlara...

ESRA ÇORUH
İşe giderken her sabah ne giyeceğine karar vermekte zorlananlardan mısınız? "Ne giymeliyim, ne giymemeliyim, trendy olabilir miyim?" diye kafa yoruyorsanız, işte sorularınızın cevapları..
1- Üniversiteden yeni mezun oldum ve iş görüşmelerine gitmeye başlıyorum. Bu konuda deneyimsiz görünmek istemiyorum. İyi bir izlenim bırakmak için ne giymeliyim? (Müge I.-İzmir)
- İş görüşmesine giderken, öncelikle dikkat etmeniz gereken şey, çağrıldığınız yerin özel bir kıyafet uygulamasının olup olmadığı. Örneğin bazı kamu kuruluşlarında, etek giyildiğinde, çorap giyme zorunluluğu vardır. Bu kuralları göz önünde bulundurmak, size artı puan getirir. İş görüşmelerine giderken, çok spor giyinmemekte fayda var. En garantisi, çok resmi olmayan bir takımı tercih etmeniz. Takımın illa ki koyu renk olmasına da gerek yok; kendi tarzınızı da göz önünde bulundurarak yarı resmi bir takım giyebilirsiniz. Pantolon-ceket takımınız yoksa, kumaş pantolon üzerine bluz giyebilirsiniz. Eğer etek giymeyi tercih ediyorsanız, eteğinizin boyuna dikkat etmelisiniz. Örneğin mini etek giymekten kaçının. En önemlisi, kıyafetinizin ütülü, lekesiz, yırtık veya sökük olmamasına da dikkat edin. Ayakkabınız ise çok yüksek ve seksi olmamalı. Bunun yanı sıra çok spor olmamasına da özen gösterin. Aynı zamanda çamurlu olmamasına da... Makyajınız ve saçınız da abartılı olmamalı. Aynı şekilde güzel kokayım derken, çok fazla parfüm sıkıp, rahatsız edici olmayın. Daha hoş görünmek için şal, eşarp gibi bir aksesuarlar da kullanabilirsiniz.

2- İşyeri kurallarına göre giyinirken, bir yandan da modaya uygun olmak istiyorum. Neler önerirsiniz? (Ayşe O.-İstanbul)
- Yeni sezon modasını tabii ki işyerine de uygulayabilirsiniz. Eğer işyeriniz takım elbise giymenizi gerektiriyorsa, trendy modelleri tercih edebilirsiniz. Bunu yaparken sezon modasını yansıtan renkleri ve kumaşları da kullanmaya özen gösterin. Ancak moda kurallarını uygularken, aşırıya kaçma riskini de göz ardı etmeyin. Gereğinden büyük aksesuarlar veya fazla bir dekolte işyerine uygun olmayabilir.

3- Üniversiteden yeni mezun oldum ve işyeri kıyafetlerine alışmakta zorlanıyorum. Sizce ofiste mutlaka uyulması gereken giyim kuralları nelerdir? (Gülbahar N.-Edirne)
- İşyerinin giyim kuralları, nerede çalıştığınıza göre değişir. Bir reklam ajansında veya halkla ilişkiler firmasında çalışanlar, jean'le işe gidebilir. Ancak şu da bir gerçek ki, hiçbir işyeri için eşofman, sweat-shirt veya spor ayakkabı uygun değildir. Bu kıyafetleri spor yaparken tercih etmenizde yarar var! Bunun yanı sıra gece dışarı çıkarken giydiğiniz şifon veya dekolte elbiseleri, payetli bluzları da işe giymemelisiniz. Dekoltenizin seviyesini de iyi ayarlamanız gerekir. Gömlek giydiğiniz zaman kaç düğmenizin açık olması gerektiğine dikkat etmek zorundasınız. Ya da belinizi açıkta bırakan bluzlar, düşük belli pantolonlar işyeri için uygun değil. Bacaklarınıza çok güveniyor olabilirsiniz ama mini eteğin de iş yerinde sınırı olmalı! Mini etek ve yüksek topukluları profesyonel iş ortamında değil, gece gezmesinde tercih etmelisiniz. Jean pantolona izin veren bir iş yerinde çalışıyorsanız, üzerine giyeceğiniz bluzun çok spor olmamasına dikkat edin.

4- Özel bir bankada çalışıyorum ve her gün gri, siyah gibi koyu renkler giymekten sıkıldım. Sizce işyeri kıyafetlerini eğlenceli hale getirebilir miyim? (Mukaddes K.-Ankara)
- Haklısınız, işyerinde sürekli aynı şeyleri giymek sıkıcı olabiliyor. Ama bu kıyafetleri eğlenceli hale getirmek elinizde. Örneğin gri ve siyah renkli takımları, renkli bluzlarla hareketli hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra canlı renkte bir eşarp, broş veya şal gibi aksesuarlar da kıyafetinizi canlandıracaktır. Ya da alışmış olduğunuz klasik takımların biraz dışına çıkarak, etek ve bluz giyebilirsiniz. Renk olarak illa ki siyah ya da gri giymenize gerek yok. Parlak olmayan renkler de işyeri için çok uygun olabilir. Örneğin koyu mor, antrasit, asker yeşili gibi renkleri deneyebilirsiniz. Pantolon giymekten sıkıldıysanız, elbise alternatifini es geçmeyin. Böylece pantolon ya da eteğin üzerine ne giyeceğim diye düşünmekten kurtulmuş olursunuz. Kruvaze gelen diz boyundaki jarse elbiseler iş yeriniz için uygun olur. Sezonun modası trapez yani aşağıya doğru bollaşan elbiseler de satın alabilirsiniz. Ayrıca bu sezon farklı kesimde etekler çok moda. Örneğin diz altınde biten, dar kalem etekler beyaz gömleklerle çok şık duruyor. Ya da çan inen saten etekler de bluz ve trikolarla giymek için ideal. Üstelik hem çok moda hem de iş için çok rahat.
Haberin fotoğrafları