kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İETT'de e-bilet devri!

Yeni Haber
İstanbul'da toplu ulaşımında kullanılan kağıt biletler yerini, "5'i 1 yerde" adı verilen elektronik biletler alacak. Ulaşımda zaman kaybı, sahte bilet ve kayıt dışılığı engelleyecek olan elektronik biletler 2008 yılından itibaren İETT otobüslerinde kullanılacak. Elektronik kartların tanıtım toplantısına katılan İBB Başkanı Topbaş, daha sonra kartların kullanılışını uygulamalı olarak gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı BELBİM A.Ş tarafından geliştirilen ve 2008 yılından itibaren hizmete girmesi planlanan 5 kullanımlık Elektronik Biletlerin tanıtım toplantısı İETT'nin Edirnekapı'daki garajında düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.

Basın toplantısına; İBB Başkanı Kadir Topbaş, İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, BELBİM A.Ş Genel Müdürü Ahmet Kazakoğlu, çok sayıda İETT ve belediye personeli katıldı.

Göreve geldikleri günden itibaren ulaşım sorununun çözülmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten İBB Başkanı Topbaş, "Göreve geldiğimiz günden beri 15-16 katrilyonluk yatırımın yüzde 56'sını ulaşım için harcadık. 2008 bütçemizden de 2 katrilyon lirayı ulaşım için ayırdık." dedi. İstanbul'da son yıllarda toplu ulaşıma rağbetin arttığın ve 1,5 milyon yeni yolcunun toplu ulaşıma yöneldiğini aktaran Topbaş, elektronik bilet sayesinde sıkça karşılaştıkları sahte bilet, zaman kaybı ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçladıklarını kaydetti. Topbaş, elektronik biletlerin yazılımının da İBB iştiraki olan BELBİM tarafından hazırlanmış olmasının da dışa bağımlılığı önlemek açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

5 kullanımlık tasarlanan elektronik biletler tekrar doldurulamıyor. Biten elektronik biletlerin yerine vatandaşların yenisini alması gerekiyor. Elektronik biletlerde ayrıca aktarma ve öğrenci indirimi ise geçerli olmayacak.

Topbaş daha sonra kürsünün hemen arkasında hazır olarak bekletilen İETT otobüslerine geçerek elektronik biletlerin nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak anlattı. Topbaş, eline aldığı geçersiz, boş ve dolu biletleri tek tek kullandı.

YOLCULAR, KAĞIT BİLETLERİN ATILDIĞI MAKİNELERİN ÇOĞU ZAMAN ÇALIŞMAMASINDAN YAKINDI

Uzun yıllar Yenibosna - Mecidiyeköy hattında şoförlük yapan Birol Uyar, kağıt biletlerin hem yolcu için hem de kendileri için zaman kaybına yol açtığını söyledi. Çok uzun süredir kağıt biletle İstanbullulara hizmet verdikleni dile getiren Uyar, "Kağıt biletler vatandaşın cebinde yıpranıyor ve bunları bilet makineleri kubul etmekte zorluk çekiyor. tabii ki bu bir zaman kaybı demek. ayrıca sahte bilet gibi problemlerin de önüne yeni sistemle geçilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Hacı Deniz isimli vatandaş ise, yeni uygulamayla daha rahat edeceklerini ve zamandan büyük oranda kazanacaklarını ifade etti. Deniz, "Bazı bilet makineleri çalışmazdı ve insanlar makineyi beklerdi, ama yeni sistemle bu sorun ortadan kalkacak" diye konuştu.

İSTANBUL'DA KURBAN TEDBİRLERİ

Öte yandan, İstanbulluların yaklaşan Kurban Bayramı'nı şimdiden kutlayan Başkan Topbaş, Kurban Bayramı için alınan tedbirler hakkında da bilgi verdi. Kurban Bayramı'nda tüm vatandaşların kurbanlarını ilk günde kesmeyi istemesinin büyük zorluklar yaşatacağına işaret eden Topbaş, vatandaşlardan kesim işlemini 4 güne yaymalarını istedi.
10 Aralık tarihinden itibaren İstanbul'a kurbanlık hayvan girişinin yasaklandığını açıklayan Topbaş, İlçelerde 79 satış, 475 kesim noktası oluşturduklarını ifade etti. Zabıtaların bayram süresince yanlış ve kurallara aykırı kesimlere karşı denetimlerini sürdüreceğini açıklayan Topbaş, kanunlara aykırı kesimlere gerekirse ceza uygulanacağını aktardı.

AA