kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

OMV ve MOL Kuzey Irak'ı keşfetti

Irak'ta petrolle ilgili zaman işliyor. Petrol şirketleri çoktan çalışmaya başladı.
Bugün işe başlayan, üç yıl sonra işletmeci olacak.
Irak'ın Kuzeyi'ndeki Bölgesel Yönetim, 4 Kasım'da yedi saha için uluslararası petrol devlerine petrol arama izni verdi. Üstelik daha önce petrol arama izni verilen beş şirket ile yapılan kontratları da çıkan yeni yasaya bağlı olarak gözden geçirdi.
İki Türk şirketi Çukurova Holding'e bağlı Genel Enerji ile Pet Holding'e bağlı Pet-Oil kontrat sınavından geçti. Ama Kuzey Irak'ta herkes imzalanan yedi sözleşmeyi takip ediyor.
İlk sözleşme Avrupa'nın en büyük gaz ve petrol şirketi olan Avusturyalı OMV ile imzalandı. Yapılan sözleşmeye göre OMV hem petrol arayacak hem de işletim hakkına sahip olacak. Hatırlatalım, OMV aynı zamanda 'Nabucco' projesinin lideri. OMV, Erbil'deki Mala Ömer ve Şoriş alanında petrol arayacak.
İkinci sözleşmede ise Macaristan'ın dev petrol şirketi MOL, İngiliz Gulf Keystone ve Kalegren birlikte çalışacak. Petrol aranacak saha AkreBijel Block, Dohuk'ta yer alıyor. Yine Dohuk'ta yer alan Şeikan Bölgesi'nde ise İngiliz şirketi Gulf Keystone ile Teksas Keystone ve Kalegran şirketi ortak petrol arayacak.
Peki, bu paylaşımda Türk şirketleri nerede?
Türkiye ne yapıyor?
Türkiye mi?
Kaçan trenin arkasından son kez el sallıyor!..