kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Köşk'te iki Abdullah GALERİ

Yeni Haber
Ürdün Kralı Abdullah Bin El-Hüseyin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ürdün Kralı Abdullah Bin El-Hüseyin'i Çankaya Köşkünde resmi törenle karşıladı. Gül ve Kral Abdullah, milli marşların dinlenmesinin ardından, tören kıtasını denetledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Abdullah, törenin ardından tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.

Törene Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve diğer yetkililer katıldı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah onuruna Çankaya Köşkünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı çalışma yemeği veredi.Gül ve Kral Abdullah, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim bölgesi kurmasının Annapolis kararlarına aykırı olduğunu belirterek, "Eğer, bu sefer de bir başarısızlık söz konusu olursa, bundan sonra gelebilecek çok daha büyük olumsuzluklar olur. Herkesin, bu sürecin sağlıklı işlemesi için elinden gelen tüm gayreti göstermesi gerekir" dedi.

Ürdün Kralı Abdullah, PKK'nın Türkiye'ye yönelik saldırıları da dahil olmak üzere terörün her türünü kınadığını açıkladı.

Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Ürdün Kralı Abdullah, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah için Köşk'te bir çalışma yemeği verdi. Yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Görüşmelerin ardından her iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah'ın iki yıl aradan sonra Türkiye'yi tekrar ziyaret ettiğini hatırlatarak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkileri çok geniş bir biçimde gözden geçirdiklerini, bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını anlatan Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını aktardı. Gül, Kral Abdullah ile bölgesel ve uluslararası konularda aynı yönde düşüncelerin paylaşıldığını belirterek, "Bu ziyaretin Orta Doğu sorunuyla ilgili gelişmelerin yaşandığı bir döneme rastlaması nedeniyle önemli buluyorum" dedi.

Annapolis Konferansı sonrasında yaşanan gelişmeler, Lübnan ve Irak başta olmak üzere bölgesel konuları geniş bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Gül, "Orta Doğu'da istikrarı, ılımlılığı, modernleşmeyi temsil eden Türkiye ve Ürdün arasındaki iş birliği, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına önemli katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINDA SAYGIN BİR YERE SAHİP; BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR GÜÇ"


Ürdün Kralı Abdullah da iki ülke arasında iyi bir işbirliği ve dostluk ortamı bulunduğunu, bugünkü görüşmelerin de bu ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Abdullah, "Türkiye İslam dünyasında çok saygın bir yerde sahip ve bölgede de önemli bir güç" diyerek, Türkiye'nin bölgedeki önemine işaret etti.

Abdullah, yaptıkları görüşmede, Annapolis toplantısının Orta Doğu barış süreci için önemli bulduklarını, toplantının bir başlangıç olarak kabul ettiklerini ifade etti. 2008 yılı sonuna kadar Filistin devletinin kurulması açısından çok önemli olduğunu saptadıklarını kaydeden Kral Abdullah, ilgili tarafların üstlerine düşeni yapmalarının gerektiğini söyledi. Kral Abdullah, bu bağlamda Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin yapımının durdurulması konusunun da önemli olduğunu vurguladı. Kral, Türkiye'nin Filistin'e yönelik yaptığı somut çalışmalardan ötürü de teşekkür etti.

Görüşmelerinde bölgesel terörizme de değindiklerini anlatan Kral, PKK'nın Türkiye'ye yönelik saldırıları da dahil olmak üzere terörün her türünü kınadığını açıkladı. Kral Abdullah, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini desteklediklerinin de altını çizdi.

GÜL: "ORTADOĞU'DA BARIŞ SÜRECİ İÇİN HERKES TÜM GAYRETİ GÖSTERMELİ"

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Abdullah, gazetecilerin sorularını cevapladılar. İsrail'in yeni yerleşim birimlerinin barış sürecine etkisine ilişkin bir soru üzerine Gül, görüşmelerin en önemli başlıklarından birinin Ortadoğu barış süreciyle ilgili gelişmeler olduğunu belirterek, "Bu çerçevede, Annapolis Konferansı'nın nasıl gerçekleştirildiğinin gözden geçirdik. Konferans sonucunda ortaya bir takvim konuldu. Bunun neticeler bekleniyor. Herkesin barış sürecinin başarıyla neticelenmesi için büyük sorumluluğu vardır. Hiç kimsenin bu süreci tıkamak için, bu süreci engellemek için bir gayret içerisine girmemesi gerekir" dedi.
İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim bölgesi kurmasının tüm dünyada 'şok' olarak karşılandığını ifade eden Gül, bu tavrın Annapolis'te alınan kararlara aykırı olduğuna dikkat çekti. Gül şunları söyledi:
"Annapolis Konferansı'na sadece İsrail ve Filistin taraflarının değil, Lübnan ile Suriye'nin de katıldı. Bu barış için büyük bir şans ve fırsat olmuştur. Eğer, bu seferde bir başarısızlık söz konusu olursa, bundan sonra gelebilecek çok daha büyük olumsuzluklar olur. Daha önceki tecrübeler bunu göstermiştir. Herkesin bu sürecin sağlıklı işlemesi için elinden gelen tüm gayreti göstermesi gerekir."

CİHAN