kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: "Af teröriste cesaret verir"

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarıyla gündeme gelen af tartışmalarıyla ilgili olarak bu tür düzenlemelerinin teröristlere cesaret verdiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'yı ziyaret etti. Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav'ın katıldığı ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulanan Baykal, Yalçınkaya'ya nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve bağımsız yargının önemi konusunda düşüncelerini ifade ettiklerini söyledi. Yargının siyasi yaşamın en temel kurumlarından biri olduğunu belirten Baykal, "Yargıyı bağımsız ve saygın bir noktada tutmak olağanüstü önemli. Bu konuda herkese çok büyük bir görev düşüyor. Siyasetçilere özellikle çok büyük görev düşüyor. Yargı kurumuna yönelik haksız müdahaleler sadece yargıyı değil, toplumsal barışı da tehdit ediyor" dedi.

KAPALI KAPILAR ARDINDAN ÇALIŞIYORLAR

Gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarını hatırlatarak, "Yeni yasayı nasıl değerlendiriyorsunuz, bir af mı olacak?" sorusu üzerine Baykal, yapılan hazırlığın amacı ve niteliği konusunda herhangi bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Hazırlığın çok dar bir çevre içerisinde yürütüldüğünün anlaşıldığını kaydeden Baykal, "İktidar ve yetkililerin birbiriyle çelişen açıklama yapıyor olması, iktidar mensuplarının, hatta bakanların bile bu konuda ortak bir bilgilenmeye sahip olmadığını gösteriyor. Öyle anlaşılıyor ki kapalı kapılar arkasında bir çalışma var, bir arayış var. Bu arayışa kim yön vermektedir. Hangi ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır, bunu da bilmiyoruz. Başbakanın ifadelerinden terör örgütünü ikna etme, onunla dolaylı dahi olsa bir ilişki geliştirerek, bekleyişlerine cevap verecek açılımlar yapma gayreti içinde oldukları gözüküyor" diye konuştu.

TERÖRİSTE CESARET VERİYOR

Baykal, Türkiye'de buna benzer girişimlerin daha önce de olduğunu anımsatarak, "Hatta Öcalan'ın kendisine yönelik tahliye imkanı getirecek düzenlemeyi de kanun metnine koydular. Bu konudaki anlayışlarını biliyoruz. Ama bunlar şuana kadar bir sonuç vermedi, bundan sonra da bir sonuç vermez" dedi.

Yapılan düzenlemelerin terör örgütüne cesaret verdiğini ileri süren Baykal, af ve benzeri düzenlemelerin yanlış sinyaller olduğunu ve terörle mücadele edenlerin morallerini bozduğunu ifade etti. CHP Genel Başkanı Baykal terörle daha kararlı, daha etkili bir şekilde mücadeleye ihtiyaç olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

"Öyle anlaşılıyor ki bu iktidarın terörle etkin, kararlı uluslararası mücadele konusunda kendisinden bekleneni yerine getirmesi mümkün gözükmüyor. Böyle bir noktaya geldikten sonra bu şansın kullanılmaması, böyle bir af anlayışına girilmiş olması gerçekten çok büyük bir yanlıştır. Kim bu yanlışa cesaret veriyorsa yanlış yapıyor. Kim bu yanlışın arkasında duruyorsa yanlış yapıyor yine. Kim bu yanlışı teşvik ediyorsa ya da bu yanlışı kabul ettirmek için sorumluluk üstleniyorsa yanlış yapıyor."

(ANKA)