kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YÖK'e sürpriz atama

Yeni Haber
Erdoğan Teziç'ın görev süresinin 8 Aralık'ta sona ermesinin ardından yeni YÖK Başkanı belli oldu.

Cumhurbaşkanı Gül ODTÜ Öğretim Üyesi Prof Dr. Ziya Özcan dün gece YÖK'ün yeni Başkanı olarak atadı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi dolan Prof. Dr. Erdoğan Teziç'ten boşalan YÖK Başkanlığı'na ODTÜ kökenli Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı atadı. Gül'ün bu ataması akademik çevrelerde "sürpriz" olarak değerlendirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in görev süresinin dolmasına az bir süre kala YÖK Başkanlığı için bir çok isim ortaya atıldı.

YÖK Başkanlığı için Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, AKP tarafından YÖK üyeliklerine atanan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Halis Ayhan ve Prof. Dr. Enver Hasanoğlu'nun isimleri geçiyor geçiyordu. Bu isimlerin yanısıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu ile YÖK üyesi Bülent Zülfikar da başkanlık için adaylar arasında gösteriliyordu. Ancak, bu isimlerden herhangi birinin üzerinde karar kılınamaması Gül'ün sürpriz bir atama yapacağı beklentisini yaratmıştı. Gül'ün, adı kulislerde geçmeyen Prof. Dr. Özcan'ı ataması akademik çevreler için de tam bir sürpriz oldu.

PROF. DR. ÖZCAN KİM?

ODTÜ'de sosyolog olan Profesör Dr. Yusuf Ziya Özcan, 15 Mart 1951'de doğdu. Bir dönem ODTÜ'de Sosyoloji Bölüm Başkanlığı da yaptı. Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden 1973 yılında mezun olan Özcan, M.A. University of Chicago'da yüksek lisans ve Ph.D. University of Chicago'da doktora yaptı. Aynı zamanda Ankara merkezli düşünce araştırma kuruluşu olan U.S.A.K.'ın (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı ve UHP'nin (Uluslararası Hukuk ve Politika dergisi)Yazı Kurulu üyesi olan Özcan'ın "İslam Ekonomik Gelişmeye Engelmidir?: Karşıt Delil ve Bazı Metodolojik Düşünceler", "Muslims in Canada" (Kadana'daki Müslümanlar), "Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir Inceleme" başta olmak üzere çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor. Özcan ayrıca "Üniversiteye Giriş ve Yüksek Öğretim Reformu Araştırması"nı da hazırladı.

ODTÜ'YE POLİSİ SOKTU

Prof. Dr. Özcan, öğrenci olaylarına sık sık sahne olan ODTÜ'de terörle mücadele başta olmak üzere çeşitli konularda polisle işbirliği yapma kararı alınmasında etkili oldu. Prof. Dr. Özcan, ODTÜ kampusünde konuşlandırılacak "Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi"nin çalışmalarına, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile birlikte başkanlık yaptı.


TÜBİTAK BAŞKANI YETİŞ: ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLSUN


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı'na atanan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan için "Ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Özcan'ın ODTÜ Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini yürütürken Yürütme Kurulu sekreterliği görevini kabul edip TÜBİTAK da çalışmaya başladığını söyledib Prof. Dr. Yetiş, "Çok değerli bir bilim adamı. Ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.

AJANSLAR