kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gündüz Dışişleri personeli gece taksi şoförü oluyorlar

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Türkiye'nin dış politikasına yön veren Dışişleri Bakanlığı'nda büyükelçisinden en alt düzeydeki memuruna kadar personel maaşlardan şikâyetçi. Bakanlıkta 'ikinci iş' yapanlar çoğalıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gündüz Dışişleri personeli gece taksi şoförü oluyorlar
Dışişleri Bakanlığı'nda monşerlik dönemi bitti, sıkıntı dönemi başladı. Türk dış politikasına yön veren, kimi zaman en seçkin toplantılarda Türkiye'yi temsil eden, kimi zaman da dünyanın bir ucuna sadece kurye olarak giden Dışişleri personeli, son yıllarda çok düşük artışlar alınca, diğer kurumlarla arasındaki maaş farkları büyüdü. Dışişleri'nde sadece idari personelin sendika hakkı bulunuyor ancak Büro Emekçileri Sendikası (BES) tüm personelin maaşının düzenlenmesi için çabalıyor. BES Dışişleri Baştemsilcisi Muzaffer Çelikkol, "Gündüz makam şoförlüğü akşamları ise taksicilik yapanlar var. Kimi garsonluk, yazmanlık, kimi de çevirmenlik yapıyor" diyerek sıkıntıya dikkat çekiyor.

DİPLOMAT BORÇ İÇİNDE
Sorunun, Başbakanlık Müsteşarı'nın göstergeleri üzerinden yapılan katsayı hesaplamalarından kaynaklandığı belirtiliyor. Bakanlık'ta idari memur olarak çalışan Çelikkol, "Ben dört yıllık fakülte mezunuyum, 13 yıllık devlet memuruyum, benim maaşım 850 YTL" diyerek personelin sıkıntısını dile getiriyor. Aralarında çok sayıda büyükelçinin de bulunduğu diplomatlar ya tüketici kredisi çekiyor ya da kredi kartı borçlarıyla boğuşuyor. Çoğunluğu çift dil bilen bazı meslek memurları da çevirmenlik yaparak ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Emekli Büyükelçi CHP'li Onur Öymen de, Maliye Bakanlığı'nın Dışişleri Bakanlığı'na karşı hep üvey evlat muamelesi yaptığını belirterek, "Sanılıyor ki Dışişleri personeli yurtdışında fazla maaş alıyor oysa yurtdışında çocuklarımızın eğitim parası dahi ödenmiyor. Bir diplomat kimi zaman evinde davet verir, kimi zaman resepsiyonlarda devleti temsil eder. Bu maaşla borç içinde yaşıyorlar" dedi.