kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İklim değişiklikleri çatışmaları artırabilir

Yeni Haber
İklim değişikliğinin, su ve yiyecek kıtlığını ağırlaştırarak ve çevre sorunlarından kaynaklanan yeni göçlere neden olarak dünya çapında gerginlik ve çatışmaları artırabileceği belirtildi.

BM Çevre Programı Başkanı Achim Steiner, Almanya'nın Küresel Değişim Danışma Konseyi tarafından hazırlanan raporun sonuçlarını açıkladıktan sonra yaptığı konuşmada, Bali'de devam eden görüşmelere katılan heyetlerin, ''devam eden iklim değişikliklerine karşı ekonomileri korumak için iklime dayanıklı iktisadi yapıların yaratılmasının yollarını bulmaları gerektiğini'' söyledi.

Alman ve İsviçreli akademisyenlerin hazırladığı raporda ise potansiyel çatışma alanları olarak şu bölgelere dikkat çekildi:

''Afrika Sahil bölgesi: Somali ve Sudan'daki çatışmalarla zaten büyük sıkıntı içine giren Afrika'nın doğu sahillerinde iklim değişikliğinin su kıtlığı, kuraklık ve tahıl hasadının düşmesine neden olması bunun da bölgedeki toplumsal krizleri ağırlaştırması bekleniyor.

Hint altkıtası: Buzullardaki azalma hayati su kaynaklarını tehlikeye sokarken, muson yağmurlarındaki artış tarıma zarar verebilir ve deniz suyu seviyesindeki yükseliş Bangladeş'in kıyı kesimlerindeki milyonlarca kişiyi tehdit altına sokabilir. Göç dalgaları ve açlık Bangladeş ve Pakistan'daki yönetimleri daha da istikrarsızlaştırabilir.

Çin: Sıcak dalgaları, kuraklıklar ve deniz suyu seviyesindeki yükselmeler mevcut çevre sorunlarını artıracak ve zaten ağır baskılar altındaki merkezi hükümet için yeni büyük sorunlar doğuracak.Karayipler ve Orta Amerika: Büyük kasırgalardaki artış, ada devletlerindeki hükümetlerin mücadele imkanlarını aşan felaketlere neden olabilir ve Orta Amerika ülkelerini fakirleştirebilir.''