kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

Tiyatro üstüne tiyatro

Son günlerde yazmayan, övmeyen, bahsetmeyen kalmadı. Yasemin Yalçın'ın uzun aradan sonra tiyatroya döndüğü oyun 'Oyunun Oyunu' herkesin dilinde şu ara; tiyatro izleyicisinin favorisi... Galalara, açılışlara gitmeyi sevmem; o yüzden beklettim bu oyunu izlemeyi. Herkes yazdıkça da iyice merak ettim... Ve... Cuma akşamı 'cebren ve hile ile' kendimi BKM'de buldum! Kuliste BKM'nin patronu Necati Akpınar'la, oyuncularla lafladım biraz. Muhabbet öyle eğlenceli ki, oyun başlayacak kimse farkında değil! Yasemin Yalçın sonunda "E hadi buyrun da oynayalım isterseniz..." deyince ben de toparlandım oyuncular gibi! Salon tıklım tıkış; çiçeği burnunda çiftimiz Ebru Gündeş ve Osmantan Erkır da yerlerini almış... Yerime oturdum ve tiyatro sezonumu açtım; vatana millete hayırlı olsun!
Adı üstünde oyunun içinde oyun var! Gösteri dünyasının hem ışıltılı yüzü hem de sahne arkası karşınızda... Bir tiyatro patroniçesinin yetersiz bir oyuncu kadrosuyla turneye çıkmaya çalışmasını anlatıyor oyun. Kadrodaki gizli ilişkiler bir bir ortaya çıkınca da oyun ellerinde patlıyor! Bir oyun oynanırken sahne arkasında neler dönebilir, bir oyun nasıl sahnelenir, tüm merakınızı buyurun bu oyunla giderin, derim. Peki bize neyi anlatıyor oyun özet olarak? Show must go on! Yani "Kuliste karmaşa her an artarken, perde açılmalı ve oyun devam etmelidir!" Başdöndürücü bir tempo var... Hele ikinci sahnede oyunu takip edemiyorsunuz, her bir oyuncu sahnenin başka bir köşesinde rol kesiyor! Abartmıyorum, koltuğumdan kaykıla kaykıla, yerlere yaklaşa yaklaşa güldüm.. Kankam dürtmese toparlanamayacağım, o kadar yani! Boşuna oyuna 'yılın en hızlı komedisi' dememişler, sonuna kadar hak ediyor bu takdimi. Yasemin Yalçın mükemmel, sahnede ilk kez izliyorum onu, bayıldım Şebnem Dönmez bir içim su! Neredeyse bütün oyunu kombinezonla oynuyor ki, bu kadar yakışır, bu kadar seksi ama sevimli olabilir. İnanılmaz başarılı... Serhat Tutumluer; yazmıştım daha önce, 'Ezo Gelin'i onun sayesinde izlemeye başladım. Siz onu bir de komedi yaparken izleyin, oyunun en başarılı isimlerinden. Bitti mi? Hayır... İlyas İlbey mükemmel alkolik taklidi yapıyor; Volkan Severcan, Kerem Atabeyoğlu, Alp Kırşan; hepsi döktürüyor. Yasemin Yalçın tiyatrosu, BKM'nin yapımcılığında cuma, cumartesi ve pazar günleri sahnede. Benden tavsiye, kaçırmayın!
Oyun biter de gece biter mi! Necati Akpınar'ın davetiyle BKM Mutfak'a iniyoruz bu kez. "Tiyatro üstüne tiyatro bünyeye fazla gelir" falan diyemedim çünkü geçen yıl tadı damağımda kalmıştı, müthiş performanslar var Mutfak'ta. Küçücük, daracık bir komedi kulüp burası. BKM Atölye öğrencileri takılıyor, sahne pratiği yapıyorlar, gösteriler hazırlıyorlar. Hem yazıyorlar hem oynuyorlar, izleyicinin de interaktif olmasını sağlıyorlar. Hiç de yabana atılacak skeçler değil, müthiş işler çıkarıyorlar. Müdavimlerinin çoğu da gençler ve tiyatro hastaları... 'In' bir mekan olmak için yola çıkmamışlar ama ünlü isimler bile buranın müptelası. Pek çok mekanı kıskandıracak kadar da iş yapıyor. Necati Akpınar "Rezervasyonlara yetişemiyoruz, mesela yarın için 50 müşteri yedek bekliyor. Bazen büyütsek mi mekanı, diye konuşuyoruz" der demez atlıyorum: "Aman bozmayın buranın havasını..." Yani demem o ki; bu yazıyı okudunuz, dayanamadınız gitmek istediniz diyelim... Bi' zahmet birkaç hafta önceden rezervasyon yaptırın!