kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Menopoza tedavi gerek

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
08.12.2007
Menopoz, kadının yaşam kalitesini bozabilir. Hayattan zevk almama, kişinin kendisini mutsuz hissetmesi ve cinsel isteksizlik ise erken menopozun yan etkileri arasında önemli yer tutar..
Ocak ayında 43 yaşında olacağım. Geçen yaz adetlerimde aksaklık başlayınca doktora gittim ve menopoza girdiğimi öğrendim. Aşırı sinirlilik ve seksten soğumam yüzünden 37 yaşındaki eşimle problem yaşıyorum. Cinsel hayatım ne zaman düzelecek? A.H./ İstanbul

Menopozda oluşan bazı değişiklikler kadının cinsel hayatını olumsuz etkiler, evlilik içi çatışmalara, pek çok hastalığın ortaya çıkmasına ve kadının yaşam kalitesinin azalmasına neden olabilir. Kadınların bir kısmı nispeten erken bir yaşta, örneğin sizin gibi 43 yaşında menopoza girebilir. Ortalama menopoza girme yaşı 48-52 yaş arasıdır. Depresyon, sigara, alkol, stres ve düzensiz yaşam da erken menopoz açısından risk faktörleri olarak sayılır.

İSTEĞİNİZ ZAMANLA YERİNE GELİR
Hayattan zevk alamama, kişinin kendisini mutsuz, ağlamaklı, kederli hissetmesi ve cinsel isteksizliğin sık görüldüğü depresyon ile erken menopoz arasında doğrudan bağlantı vardır. Çünkü depresyon vücuttaki östrojen hormonunun düşmesine yol açabilir. Erken menopozda genellikle hormon takviyesi yapılır ve bu ilaçların kilo aldırma gibi yan etkileri olabilir. Eşinizin sizden genç olmasının yarattığı baskıyı kafanıza takmayın. Testlerinizi tekrar yaptırın ve düzenli tedavi olun. Zamanla cinsel isteğiniz yerine gelecektir.