kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meclis'te "Fethullah Gülen" kavgası

Yeni Haber
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in sözleri AKP'lilerin tepkisine yol açtı. CHP'li Serter'in, "Işıkevleri, gizli bir örgüt olarak faaliyet gösteriyor. Fethullah Gülen'i öve öve bitiremeyen bir Bakanın önlem almasını beklemiyoruz" sözleri AKP'li milletvekillerinin sert tepkisine yol açarken, AKP'li milletvekilleri CHP'lilerin üzerine yürüdü.

TBMM Genel Kurulu'nda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı ile Üniversitelerin 2008 Mali Yılı Bütçesi görüşülüyor.

ÜNİVERSİTELERİ TARİKATLAR KUŞATTI

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerinde CHP Grubu adına söz alan Serter, yeni üniversiteler açılmasına ve öğrenci sayısının artırılmasına rağmen yurtların sayısının artmadığını ileri sürdü. Serter'in, üniversitelere yönelik eleştirileri Genel Kurul'da gerginliğe yol açtı.

Serter'in, AKP milletvekillerine sert tepki göstermesine neden olan sözleri şöyle: "Üniversiteleri bir yandan tarikatlar, bir yandan da ışıkevleri kuşatmıştır. Fethullah Gülen 'ışıkevlerinin Allah'ın verdiği izinle giderek yayılacağı, dünyanın her tarafının mescitle donatılacağını' söylüyor.

Işıkevleri gizli bir örgüt olarak faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar ışıkevleri hakkında ne yaptınız sayın Bakan? Milli Eğitim Bakanının Fethullah Gülen'e hayranlığını, yazılarından okuduk; 'Devrimci, elinde bıçak, belinde silah olan biri değil, elinde kalem kalbinde iman. Muhterem Hoca efendi okullar açarak eğitime katkıda bulunuyor' diyor. Fethullah Gülen'i öve öve bitiremeyen bir bakanın önlem almasını beklemiyoruz. Bazı endişeler taşımamız doğaldır:

ÖNCE KARŞILIKLI LAF ATTILAR, BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

CHP'li Serter'in konuşmasına, AKP'liler, sıra kapaklarına vurması ve laf atması üzerine Serter, "Tarikat denilince neden hopluyorsunuz?" diye konuştu.

AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in Nur Serter'e, "Niye karıştırıyorsun Meclisi, hanımefendi gibi konuşsana" diye bağırması üzerine CHP'li milletvekilleri de "Bir bayanı dinleme nezaketi bile göstermiyorsunuz" diyerek sert bir şekilde bağırarak cevap verdiler.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AKP'li milletvekillerinin üzerine yürürken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'da CHP'li Engin Altay'ı susturmaya çalıştılar.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ise tartışmaların sona ermemesi üzerine birleşime ara verdi. Meclis TV yayını kesti. Genel Kurul'da ise tartışmalar devam etti.

MECLİS'TE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ : MUHALEFET KONUŞTU, İKTİDAR TEPKİ GÖSTERDİ GENEL KURUL KARIŞTI


Genel Kurul'da önce, DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'a yönelik sorduğu, "Pilot iller bölgesinde deprem bölgesi olmayan iller var. Ama Bizim bölgemizde deprem kuşağında olan örneğin Erzincan tarihsel olarak en çok depremden zarar gören il. Neden pilot il olmuyor. Ayrımcılık yapıyorsunuz?" sözlerine Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil, "Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Bölge değildir" diyerek tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2008 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri sırasında kürsüye gelen muhalefet partisi temsilcilerinin sözleri AKP'lileri gerdi. DTP'lilerin sözleriyle başlayan gerginlik, CHP'lilerin kürsüye gelmesiyle tansiyonu iyice yükseltti.

TBMM Genel Kurulu'nda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı ile Üniversitelerin 2008 Mali Yılı Bütçesi görüşülüyor.

DTP Grubu adına, Bayındırlık Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan, Van Milletvekili Özdal Üçer ile Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil arasında "bölgemiz" tartışması yaşandı.

Üçer, konuşmasına AKP Hükümetlerinin bütçelerini eleştirerek başladı. 22 Temmuz seçimlerinden önce Hükümetin, "seçim ekonomisi uygulanmayacak" sözlerini hatırlatan Üçer, "Ne hikmetse Ağustos ayında gönderilmesi gereken parayı erken seçim kararından bir kararından bir kaç gün önce gönderdi. Bu yatırımlar devletin değil de AKP hükümetinin icraatı olarak bölgelere dağıtıldı" dedi.

DTP : "BİZİM BÖLGEMİZDE AYARIMCILIK YAPILIYOR

DTP'li Üçer, Hükümetin icraatlarına yönelik eleştirilerini sürdürünce AKP'li milletvekillerinin tepkilerine yol açtı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeterince kadastro çalışmasının yapılmadığını öne süren Üçer, hükümetin afet bölgelerine ayırdığı bütçenin hiçbir şeye çözüm olmayacağı eleştirisini getirdi.


DTP'Lİ ÜÇER'İN TARTIŞMA YARATAN SÖZLERİ


Üçer, kürsüde konuşması sırasında zaman zaman Bayındırlık Bakanı Özak'a da sorular yöneltti. Üçer, "Bakana sormak istiyorum konut edindirme yasasının mağduriyetleri ne zaman giderilecek, bizim halkımızı kendi ödenekleri ile oluşturdukları kamu malına dönüştürülmesine bunun rant ekonomisine dönüştürülmesine ne zaman son verilecek. Konut edinmeler hak sahiplerine ne zaman dağıtılacak. Mağduriyetleri ne zaman giderilecek? Yoksa siz bunları halk edebiyatı yaparak geçiştirmeyi mi tercih ediyorsunuz" sözleri üzerine Bakan, " ayrımcılık yapılmıyor" şeklinde cevap verdi.

BÖLGESEL AYRIMLAR POLİTİKA HALİNE DÖNÜŞTÜ

Üçer, AKP sıralarından gelen laflara kulak asmadan sözlerine şöyle devam etti; "Bakanlığınıza soruyoruz, ayrımcılık yapılmıyor diyorsunuz, yapı denetimi, kentsel projesi çerçevesinde deprem bölgelerine göre 19 ili pilot il olarak kabul ediyorsunuz. Adana, Ankara, Bolu İzmir, Yalovaüzce

Siz bunlardan bir tane bölge ili gördünüz mü duydunuz mu bu ayırımcılık değil di nedir?

Bu konuda pilot iller bölgesinde deprem bölgesi olmayan iller var. Ama Bizim bölgemizde deprem kuşağında olan örneğin Erzincan tarihsel olarak en çok depremden zarar gören il. Neden pilot il olmuyor. Geçmiş depremler konusunda ne yaptınız.Bizi tatmin edecek bizim bölgemizin halkımızın ihtiyaçlarına dönük bir açıklama yaparsanız memnun olacağız.

Bölgesel ayırımlar bir politika haline dönüştürülüyor. Bölgenin yerel kaynakları da rant makanizmasına dönüştürülüyor."

MECLİS BAŞKANVEKİLİ UYARDI

Üçer'in sözleri AKP'lilerin tepkisine yol açtı. Üçer'in sözlerini düzeltmesini isteyen Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil, "Türkiye üniter bir devlettir. Bölge değildir" diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine DTP sıralarından, " 'Bölgemiz' lafını politize ediyorsunuz. Siz taraflı davranamazsınız" eleştirileri geldi.

DİYARBAKIR'I ALMANIZA MÜSAADE ETMEYİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Hedef Diyarbakır Belediyesini almak" sözlerine de vurgu yapan Üçer, "DTP'nin yönetiminde olan belediyelerin örneğin Sur Belediyesi'nin "ana dil" ilkesinden dolayı görevden alınmasının hangi vicdan sığdıracaksınız" diyerek konuşmasını şöyle bitirdi; "Diyarbakır Belediyesi'ni hangi maksatla almaya çalışıyorsunuz. Kusura bakmayın buna müsaade etmeyiz."

ANKA