kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eşini yitirmek erkek için daha 'ölümcül'

Perihan KORKMAZ LONDRA
Hayat arkadaşını kaybetmenin acısının, ölüm riskini artırdığı kanıtlandı. Karısı ölen erkeklerde ölüm riski yüzde 21, eşini kaybeden kadınlarda ise bu oran yüzde 17..
Uzmanlar, kalp kırıklığının ölüm riskini artırdığını ve sevdiği birini kaybeden kişilerde ölüm riskinin yaklaşık beşte bire kadar yükseldiğini kanıtladı. Lancet adlı tıp dergisinin son sayısında yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, karısını kaybeden erkeklerde ölüm riski yüzde 21 iken, kocasını kaybeden kadınlarda ise bu oran yüzde 17... Sevdiğinden mahrum kalmanın; depresyon, umutsuzluk, iştah kaybı, halsizlik gibi bir dizi fiziki ve zihinsel sıkıntılara da yol açtığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: "Dul kalındığının ilk günlerinde ölüm oranı en üst noktada, daha sonra ise katlanmaya alışma ile ters orantılı olarak azalma gösteriyor. Yoksunluk hissetme dönemi uzadıkça, risk azalıyor ancak tamamen ortadan kaybolmuyor."

KADINLARDA İNTİHAR RİSKİ YOK
Raporu hazırlayan Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nden Dr Margaret Stroebe'nin vardığı sonuca göre, karısını kaybeden 60 yaş üstü erkeklerde intihar riski de artıyor. Kocasını kaybeden aynı yaş grubu kadınlarda ise intihar riski gözlenmedi. Anne babaların çocuklarını kaybettikleri ilk 30 gün içinde intihar eğilimi riskinin en yüksek olduğunu belirlendi. Annelerde risk 18 yıl boyunca devam ediyor. Babalarda ise erken dönemlerde risk daha yüksek.