kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

HPV virüsü kapmamın nedeni aldatılmak mı?

20 yıllık evliyim. Geçen ay cinsel organımın çevresinde siğil çıkması üzerine bana bir test yapıldı ve HPV denilen bir virüs saptandı. Bu virüs ancak cinsel yolla bulaşırmış. Benim kocamdan bir başka ilişkim olmadığına göre, acaba eşim beni aldattı mı? Ya da biz evlenmeden önce yaşadığı bir ilişkiden bu virüsü kapmış ve bana bulaştırmış olabilir mi? Pelin K./İzmir

Ben size ancak HPV ile ilgili gerçekleri anlatabilirim. İlişkinizi sorgulamak ve yargıya varmak size kalmıştır. HPV; deri, ağız içi ve cinsel organlar gibi mukozal bölgelere yerleşip hastalık yapan bir virüstür. 60'tan fazla tipi ile değişik formda hastalıklara sebep olabilir. Kimi el ve ayakta, kimi cinsel organ çevresinde siğil oluşturur. Hastalığın kuluçka dönemi genelde 3-4 ay sürer ama bu süre 1 ay ile 2 yıl arasında da değişebilir. Siğiller, hastalık bulaştıktan sonra en çok 2 yıl içinde ortaya çıkar.

CİNSELLİKLE BULAŞIR
Cinsel bölgedeki siğiller ancak cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. Bu genellikle, hastalık taşıdığını bilmeyen erkeklerden virüsün sağlam kadınlara, onlardan da başka erkeklere bulaşması ile meydana gelir. Kocasından başka cinsel partneri olmamış kadınlara hastalığın bulaşmasının tek yolu ise yine eşleridir. Yani kadın tek eşli olsa bile bu hastalığa yakalanma riski vardır.

BELİRTİ VERMEYEBİLİR
Kendisine HPV bulaşan bir kişinin vücudu mutlaka belirti verecek diye bir zorunluluk yoktur. Kimi zaman bu virüs ömür boyu sessiz olarak da kalabilmektedir. Hastalık sakin dönemler ve alevlenmeler halinde de seyredebilir. Kişinin bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak, ilk atağı takiben uzun süren belirtisiz dönemler görülebilir. Özellikle kadınlarda ilk ataklar hafif olduğu için virüs gözden kaçmış olabilir.

KİŞİNİN DİRENCİ ÖNEMLİ
Fakat ortada yıllar önce yaşanmış bir ilişkiden bulaşan bir virüs varsa, bunun belirtilerinin 20 yıl sonra ortaya çıkması, sağlıklı bir insanda rastlanabilecek bir durum değildir. Böyle bir şeyin söz konusu olduğu varsayılıyorsa; AIDS ya da kanser tedavisi gibi sıradışı ve önemli bir nedenin kişinin direncini bozduğu düşünülmeli ve bunun üzerine gidilmelidir. Sorunuza çok yorum yapmadığımın farkındayım. Ben böyle konulara yorum katmanın ya da konuyla şahsi görüşler sunmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

KARAR SİZİN
Mektubunuzdan da anlaşıldığı gibi, bu konu sizin için önem taşıyor ve ailenize dair karar verme aşamasındasınız. Bu nedenle yeterli tıbbi bilgi size sunulduktan sonra, yorum yapmak size kalır. Belki hekiminizde yakındığınız konu da budur. Fakat sizin 'Yani şimdi kocam beni aldattı mı?' şeklindeki sorunuza hiçbir hekim gönül rahatlığıyla, "Evet, aldatmış" ya da "Hayır, aldatmamış" diye yanıt veremez. Tabii ki kişisel bir yargısı vardır ama elinde kanıt olmadıkça bunu size kesin yargıymış gibi sunması düşünülemez. Sağlıkla kalın...