kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın en pahalı yeri!

Yeni Haber
Dünyanın birçok ünlü mağazasının yan yana dizildiği New York'un Manhattan bölgesindeki 5'nci Cadde'nin yaklaşık 10 blokluk kısmı, dünyada mağaza kirasının en pahalı olduğu yer haline geldi.

Uluslararası emlak veri şirketi Cushman & Wakefield tarafından açıklanan rakamlara göre ünlü caddenin söz konusu kesiminde mağaza kiralamak isteyen, 1 metrekare için yıllık yaklaşık 5 bin doları gözden çıkarmak zorunda.

"Golden Corridor/ Altın koridor" olarak adlandırılan 49 ve 59'ncu sokaklar arasındaki kısımda ortalama 90 metrekarelik bir mekanın yıllık kirası 1,5 milyon dolara ulaştı. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 11 artış anlamına geliyor.

Kiraların pahalılığında Beşinci Cadde'yi, Hong Kong'un Causeway Bay caddesi ile Paris'teki Champs-Elysees takip ediyor. Beşinci Cadde'deki kira fiyatları sadece son 5 yıl içinde iki katı arttı. Son olarak ünlü Gucci mağazaları, 56'ncı Sokağın köşesindeki Trump Tower'ın girişindeki 3 bin 700 metrekarelik alanı kiraladı. Altın Koridor'da, Cartier, Versace, Tiffany & Co, Rollex, Louis Vuitton, Saks Fifth Avenue gibi birçok lüks markanın özel satış mağazaları yer alıyor.

MANHATTAN'IN DOĞUSUNUN VE BATISINI AYIRIYOR

Beşinci Cadde, Manhattan'ın en uzun caddelerinden biri. Manhattan'ı kuzey güney istikametinde kesen 12 caddeden en ünlüsü. Güneyde, Greenwich Village'daki Washington Square Park'tan en kuzeydeki Harlem Nehri'ne kadar uzanıyor. Empire State Building, Flatiron Building, New York Merkez Kütüphanesi, Rockefeller Center, St Patricks Katedrali, Metropolitan Sanat Müzesi gibi New York'un sembolü haline gelmiş birçok önemli bina Beşinci Cadde üzerinde yer alıyor.

59'ncu Sokak'tan itibaren Central Park'ın doğusundan kuzeye uzanan caddenin bu kısmı, New York'un en pahalı apartman ve evlerine ev sahipliği yapıyor. Beşinci Cadde'nin kuzeyi ise Harlem ve Spanish Harlem'i birbirinden ayırır. Caddede araç trafiği 1966 yılından beri güney istikametinde tek yönde akıyor. Cadde aynı zamanda, Manhattan'ın adres sisteminde sokakların başına eklenen "west(batı) ve east(doğu) sınırını belirleyen sınır.

CİHAN