kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Almanya bu akşam 5 dakika kararacak

Yeni Haber
Almanya'da bu akşam iklimin korunması konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlenecek etkinlik çerçevesinde ülkenin birçok yerinde ışıklar TSİ 21.00'da 5 dakika süreyle söndürülecek.

Aralarında Greenpeace'nin de bulunduğu yaklaşık 80 çevre örgütü ve Bild gazetesi tarafından ortaklaşa organize edilen etkinliğe Almanya çapında çok sayıda otel, belediye sarayı ve işletmelerle şirketler, ayrıca alışveriş merkezleri, Noel pazarları ve kiliseler iştirak edecek.Etkinliğe kişisel olarak da çok sayıda tanınmış oyuncunun yanı sıra ünlü futbolcu Franz Beckenbauer ile dünya çapında tanınan pop yıldızı Bob Geldof da katılacaklarını açıkladılar.

Geldof, Batılı ülkelerin dünyada karbondioksit oranının büyük ölçüde artmasından sorumlu olduklarını, ancak bundan dolayı hayatını kaybedenlerin özellikle Afrika'daki fakir insanlar olduğunu belirtti.Beckenbauer de bunun küçük bir işaret olacağını, ancak herkesin bu konuda bir şeyler yapabileceğini göstereceğini söyledi.

Başkent Berlin'deki tarihi Brandenburg Kapısı üzerindeki lambaların da 5 dakika süreyle kapatılacağı ve kapının bu süre içinde karanlığa bürüneceği belirtildi.

Brandenburg Kapısının önüne etkinlik çerçevesinde Greenpeace örgütü tarafından buzdan yapılan 4 metre yüksekliğinde kutup ayısı heykeli koyuldu. Heykelin yanına da ''İklimi koru'' yazılı pankart asıldı.Almanya'nın önde gelen elektrik üretim şirketleri E.ON ve RWE, elektrik akımında meydana gelebilecek olası dengesizliklere karşı gerekli önlemleri aldıklarını açıkladılar.

Uzmanlar, bunun sadece sembolik bir etkinlik olmasına rağmen, ülke çapında yaklaşık yüzde 1 oranında elektrik tasarrufu yapılmasını beklediklerini ifade ettiler.

Almanya'daki etkinliğe, komşu ülkeler olan Avusturya, İsviçre ve Liechtenstein da katılacak. Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Stephansdom adlı katedral ile başbakanlık binasının ışıklarının, İsviçre'nin başkenti Bern'de de tanınmış meydanlardan biri olan Bundesplatz'da lambaların 5 dakika süreyle söndürüleceği belirtildi.

AA