kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

300 kiloluk genç

Yeni Haber
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyken şizofreni teşhisi konulan Ozan Alp Yüksel, 11 yıldır hızla kilo alarak 130 kilodan 300 kiloya ulaştı.

Oğlunun sağlık durumuyla ilgili bilgi veren baba Tahsin Yüksel, oğlunun başarılı bir öğrenciyken birden bire içine kapandığını, bunu fark eden hocalarının uyarısıyla doktora götürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

''DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesine götürdük. Şizofreni teşhisi konuldu. Okul kaydını 4-5 yıl dondurduk, iyileşmeyince kaydını sildirdik. Kaydı silinince DEÜ'de tedavi ettiremedik, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde bir yıl, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde üç ay psikiyatrik tedavi gördü. Doktorlar kilo almasının nedeninin, içtiği ilaçlar olduğunu söylediler. Endokrinoloji (hormonlar ve metabolizmayla ilgilenen tıp dalı) servisleri psikiyatri hastası olduğu için kabul etmiyor, psikiyatri servisine gelen endokrinoloji doktorları da yeterli olmuyor.''

Tahsin Yüksel, oğlunun ölmek istediğini söylediğini ifade ederek, ''Oğlum, 'Doktorlara söyleyin beni öldürsünler' diyor. Evde bakımı gittikçe zorlaştı, her yerinde yaralar açıldı. Bir hastaneye yatırılması için yardım istiyoruz'' dedi.

Oğlunu birkaç ay önce Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırdıklarını ifade eden Yüksel, burada ''Fil Hastalığı'' teşhisi konulduğunu belirterek, oğlunun çok ağrısı olduğunu, günde bir kutu ağrı kesici içtiğini, sık sık acil servise götürmek zorunda kaldıkların söyledi.

Yüksel, oğlu Ozan'ın 4 yıl önce 130 kilo olduğunu, şu andaysa 300 kilo ağırlığa ulaştığını dile getirdi. Kendi başına tuvalete bile gidemediğini, bütün gün oturduğu koltukta uyukladığını ifade eden baba Tahsin Yüksel, şöyle devam etti:

''Ozan zayıf haliyle çekilmiş fotoğraflarının hepsini yırttı, albümleri parçaladı. Sokaklarda ağlayarak dolaşıyorum, bir baba olarak elimden hiçbir şey gelmiyor. Beklentimiz maddi değil, ancak birileri bize yardım etsin. Hiçbir yakınımız bizimle görüşmüyor, öz kardeşim bile bu hastalık nedeniyle tedirgin olduğu için 11 yıldır evime gelmiyor.''

Tahsin Yüksel, komşularının, Ozan'ın bağırmasından rahatsız oldukları için imza toplayarak şikayetçi olduklarını ifade ederek, oğlunun dayanılmaz ağrıları olduğunda çok fazla bağırdığını, çevredekilerin de bundan rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Yakın zamanda fenalaştığı için hastaneye götürmek istedikleri oğlunu sağlık görevlilerinin taşıyarak evden çıkaramadıklarını, Arama Kurtarma Sağlık 110 ekiplerinden yardım istediklerini dile getiren Yüksel, özel ekipmanlarla Ozan'ı evden çıkararak hastaneye götürebildiklerini bildirdi.

Eşi Esma Yüksel ve kendisinin bankacılıktan emekli olduklarını belirten Yüksel, ''Sosyal güvencemiz var, maddi bir sıkıntımız yok. Sadece çocuğumun bir hastaneye yatırılması ya da sağlık ekiplerinin gelip evde yaralarına pansuman yapmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Ozan Yüksel'in tedavisini bir süre yürüten İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Genel Cerrahi Kliniği uzmanı Opr. Dr. Yasin Peker, şizofreninin tedavisinde kullanılan ilaçların iştah açıcı özelliği bulunduğunu, bu nedenle gencin kilo almasında bu ilaçların etkili olduğunu söyledi. Peker, bu tür hastaların, ilaçların yan etkilerinin yanı sıra aradıkları mutluluğu yemekte bulmaya çalıştıklarını, bu nedenle gerekenin üzerinde yemek yediklerini anlattı.

Bu tür hastaların zayıflatılması için cerrahi müdahale yönteminin de kullanılamadığını dile getiren Peker, ''Cerrahi müdahale yapabilmek için hastanın akli dengesinin yerinde olması ve diyalog kurulabilmesi gerekir. Oysa şizofreni hastalarında bu mümkün değildir. Ameliyat sonrasında uyarılarımızı dikkate alması gerekir'' dedi.

AA