kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dev tümör!

Yeni Haber
Zonguldak'ta karın bölgesinde şişkinlik olduğu gerekçesiyle hastaneye başvuran kadının karnından 55 santimetre uzunluğunda 11 kilogram 235 gram ağırlığında tümör çıkarıldı.

Alınan bilgiye göre, yaklaşık 20 yıldır karnında ağrılar, 2 yıldır da şişkinlik olduğu bildirilen 52 yaşındaki Şadıman Gümüştaş, ağrılarının artması üzerine bir yıl önce çeşitli sağlık kuruluşlarına başvurdu.

Rahatsızlığına çare bulamayan Gümüştaş'ın, yakınlarının önerisiyle tedavi amacıyla gittiği Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesindeki tetkiklerinde, karın bölgesinde tümöre rastlanıldı.Yağ dokusu kaynaklı liposarkom denilen tümör, 9 kişilik ekiple 4 saat süren cerrahi operasyonla çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren ekipteki ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Cömert, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanın yaklaşık bir yıldır karın ağrısı ve ağzına acı su gelmesi şikayetleri ile gittiği sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ve tetkiklerinde önemli bir sorun saptanamadığını, hastanelerinde ise tümörün belirlendiğini söyledi.

Hastanın kilosunun artması ve nefes almakta zorlanması gibi şikayetlerle kendilerine başvurduğunu anlatan Doç. Dr. Cömert, şöyle konuştu:

''Gastroenteroloji- endoskopi ünitemizde yapılan muayenede hastanın karnının sağ tarafını tamamen dolduran kitle tespit edildi. Yapılan ultrason, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans tetkiklerde karnın sağ tarafını tamamen dolduran kitlenin, bu bölgedeki tüm organları sol tarafa ittiği belirlendi. Hastanın ameliyat sırasında yapılan değerlendirmesinde de sağ böbrek ve kalın bağırsak gibi organların karnın sol tarafına kadar itildiği saptandı. Büyük damarlara ve önemli organlara zarar vermeden tümör tamamen çıkarıldı. Yapılan ölçümlerde kitlenin uzunluğu 55 santimetre, genişliği 45 santimetre, ağırlığı ise 11 kilogram 235 gram belirlendi.''

ENDER BAŞARI

Doç. Dr. Cömert, yapılan taramalarda Türkiye'de genel cerrahi kliniği tarafından geride kitle bırakılmadan yapılan ender ameliyatlardan birini başardıklarını belirterek, şöyle dedi:

''Dünyada bu konudaki bilgiler incelendiğinde bu boyutlardaki tümör, geride kitle bırakılmadan çok az olguda çıkartılabilmiştir. Ameliyattan 7 gün sonra hasta sorunsuz olarak taburcu edildi. Ameliyat sonrası tümör boyutlarının çok büyük olması nedeniyle kemoterapi planlanmıştır. Hastanın sağlık durumu takip edilmektedir.'' Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Karakaya da yağ dokusu kaynaklı liposarkom denilen tümörle ilgili gerekli tetkiklerin sürdüğünü kaydetti.

Gümüştaş da karın bölgesindeki şişlik nedeniyle oluşan ağrıdan dolayı büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, ''Geçen yıl başvurduğum sağlık kuruluşları rahatsızlığıma teşhis koyamadılar. Ağrılarım artınca üniversite hastanesine başvurdum. Ameliyatta karnımdan o kadar büyük tümör çıktığını görünce çok şaşırdım. Sağlığıma kavuştuğum için mutluyum'' dedi.

AA