kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2030'a kadar Amazon'ların yüzde 60'ı yok olacak

Yeni Haber
Küresel ısınmanın yaratacağı iklim değişikliği ve insanların orman alanında yarattıkları tahribat nedeniyle "Dünya'nın akciğeri" sayılan Amazon ormanlarının yüzde 60'ının 2030 yılına kadar yok olacağı bildirildi.

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) çevre örgütünün raporunu hazırlayan Daniel Nepstad, "Amazon ormanlarının, yerkürenin iklimi üzerindeki öneminin azımsanmaması gerektiğini" söyledi. Amazon ormanlarının, sadece küresel sıcaklığı düşürmesi açısından değil, çok önemli bir su kaynağı olduğu için de önemli olduğunu belirten Nepstad, hepsinden önemlisi, bu ormanların çok büyük miktarlarda karbon gazını temizlediğini vurguladı.

Raporda, Amazon ormanlarının zarar görmesinin, 2030'da fazladan 55 ile 96 milyar ton arasında karbondioksit gazının atmosfere salınması anlamına geleceği belirtildi.Amazon ormanlarının, ağaç kesimi, çiftliklerin genişlemesi ve artan kuraklığın tehdidi altında olduğu belirtilerek, yağışların azalmasının da ormana giderek daha fazla zarar vereceği kaydedildi.Yaklaşık 4,1 milyon kilometre kareye yayılmış durumda olan Amazon ormanları, Brezilya'nın yüzde 60'ını kaplıyor.