kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

50 yaş altı 'kalbi en zayıf' Türkiye

Avrupa Kardiyoloji Derneği 22 Avrupa ülkesinde araştırdı, Yeni Aktüel haber yaptı: 50 yaş altı kalp krizi oranlarında, Türkiye Avrupa birincisi..
Ayşegül Uçar'ın geçtiğimiz günlerde henüz 22 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi, gözleri genç yaşta kalp krizinden gelen ölümlere çevirdi. Yeni Aktüel'in son sayısındaki bir araştırma da, Türkiye'nin karşılaştığı sorunun vehametini ortaya koyuyor. Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 22 Avrupa ülkesinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye 50 yaş altı kalp krizinde birinci sırada yer alıyor.

ENFLASYON TETİKLEDİ
Yeni Aktüel dergisinin son sayısındaki habere göre Türkiye'de yılda 200 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak yaşamını kaybediyor. Yani her 3 dakikada bir, bir kalp hastası yitiriliyor. Prof. Dr. Bingür Sönmez, ekibiyle birlikte Memorial Hastanesi'nde 1997-2006 yılları arasında gerçekleştirdiği 50 yaş altı koroner by-pass ameliyatlarının grafiğini şöyle değerlendiriyor: "50 yaş altı hastaların o yıl yapılan ameliyatlara oranının ekonomik dalgalanmalar ile doğru orantılı olduğu görülmektedir. Örneğin 5 Nisan kararlarını takip eden 2 yıl, Kocaeli depremini takip eden 2 yıl ve doların aniden yükseldiği 2002'den sonra by-pass ameliyatlarında artış görülüyor. 2006'daki artışın da bir önceki yılın ekonomik istikrarsızlığından kaynaklandığını anlayabiliriz"

ABD DE ARAŞTIRDI
Geçen hafta ABD Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi'nce yayınlanan bir araştırmada da, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle artan genç ölümlerine dikkat çekiliyor. 1980-2002 yılları arasında ABD'de bu hastalıklar nedeniyle gerçekleşen 35-54 yaş arası ölüm vakalarının incelendiği araştırmaya göre, ülkede sadece 2002 yılında 35-54 yaş arası 25 bin erkek ile 8 bin kadın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi.
Haberin fotoğrafları