kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yıllık enflasyon çift haneye gidiyor

Yeni Haber
Enflasyonda son iki ayda belirgin biçimde hızlanan ivme, yeniden "çift haneli" enflasyon olasılığını artırdı. 2007 enflasyonunun tek hanede kalabilmesi için Aralık ayında aylık enflasyonun yüzde 1.69'u geçmemesi gerekiyor.

Tüketici fiyatlarında (TÜFE) Ekim ve Kasım aylarında geçen yılın aynı aylarının açık farkla üzerinde gerçekleşen artışlarla Kasım sonu itibariyle yüzde 8.40'a ulaşan yıllık enflasyonda, yüzde 4 olan 2007 hedefine göre yüzde 100'den fazla, yüzde 6 olan belirsizlik aralığı üst sınırına göre de yüzde 50'ye yakın sapma yaşandı.

Bu yıl Nisan'dan sonra hızla gerileyerek Temmuz'da yüzde 7'nin altına inen, ancak Ağustos'la birlikte yeniden yükselişe geçen yıllık enflasyon oranı Eylül sonunda yüzde 7.12 düzeyinde bulunuyordu. Enflasyon izleyen iki ayda ise ciddi boyutta ivme kazandı. Ekim 2006'da yüzde 1.27 olan aylık TÜFE artışının bu yıl aynı ayda yüzde 1.81 çıkması sonucu Ekim sonunda yıllık enflasyon yüzde 7.70'e yükseldi. Geçen yılın Kasım sonunda yüzde 1.29 olan aylık TÜFE artışının bu yıl aynı ayda yüzde 1.95 çıkması da yıllık enflasyonu yüzde 8.40'a kadar çıkardı.

ARALIK'TA YÜZDE 1.7 YILLIĞI ÇİFT HANEYE TAŞIYACAK

Aylık TÜFE artışı geçen yılın Aralık ayında yüzde 0.23 düzeyinde gerçekleşmişti. Gıda, giyim, konut gibi alanlardan gelen baskıyla Ekim ve Kasım'da hızlanan aylık enflasyonun bu yıl Aralık'ta da bu eğilimi önemli ölçüde koruyarak geçen yılın aynı ayındakinin oldukça üzerinde çıkması bekleniyor.

2007 yılı TÜFE artış oranının tek hanede kalabilmesi için Aralık ayındaki aylık oranın yüzde 1.69'u geçmemesi gerekiyor. Aralık'ta gerçekleşecek bu orandaki bir artışla yıllık enflasyon yüzde 9.98'e ulaşacak. Ancak aylık yüzde 1.7 ve üzerindeki artışlar yıllık enflasyonu yüzde 10 ve daha yüksek düzeylere taşıyacak.

ANKA