kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bütçe maratonu başladı

Yeni Haber
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2008 Mali Yılı Bütçesinin geneli üzerindeki görüşmeler başladı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Köksal Toptan Başkanlığı'nda toplanarak, 2008 Mali Yılı Bütçe görüşmelerini gerçekleştiriyor.

Bütçenin sunuş konuşmasını yapan Maliye Bakanı Unakıtan, "Bütçeler ekonominin inşasını belirler. Güçlü bütçeler güçlü ülkelerin işidir. Bizden önce iyi olmayan bütçeler Türkiye'yi sıkıntıya soktu, çok çileler çektik. Bizim iktidarımızdan önce bütçe milletin sırtında ağır bir yüktü. Bizim hükümetlerimiz döneminde hazırlanan bütçelerle istikrarı yeniden getirdi. Huzurlarınıza getirilen bu bütçe Türk fertlerinin gelirlerini artmasını hedefliyor. Milletin cebine girecek parayı artırmayı hedefliyor" diye konuştu.

ABD EKONOMİSİ OLUMSUZ GELİŞMELERE NEDEN OLDU

Dünyadaki ekonomik gelişmelerden de örnek veren Unakıtan, küresel ekonomideki büyümenin her geçen gün arttığını belirterek, ABD ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelerden Türkiye'nin de etkilendiğine dikkat çekti. Unakıtan, "2007 yılının ikinci yarısında ortaya çıkan ABD konut sektöründeki sıkıntılar küresel ekonomideki olumsuz havayı bozdu. ABD ekonomisinin yavaşlayacağına ilişkin endişeler doların değer kaybetmesine neden oldu. Dünya ekonomisi bir belirsizlik içerisindedir" dedi.

ABD, AB ve Japonya Merkez Bankalarının alacağı kararları izlemeye değer bulduğunu belirten Unakıtan, "Yükselen piyasalardaki güçlü büyüme eğilimi, petrol talebini de artırdı. Stok seviyelerinin gerilemesi ve üretimin azalması, petrol arzını düşürdü. Petrol fiyatları Mart ayında yükselişe geçti. Fiyatlardaki bu gelişme petrolün önemli bir enerji kaynağı olması nedeniyle dünya ülkelerinde olduğu gibi Türk ekonomisini de olumsuz etkiledi" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE EKONOMİK GELİŞMELER

AKP hükümetleri döneminde Türkiye ekonomisinin istikrara kavuştuğunu belirten Unakıtan, büyüme ve istikrarı rakamlarla örnek vererek gösterdi:
"1993-2002 yılları arasında ortalama yüzde 2.6 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2003-2006 döneminde ekonomide sağlanan güven ve istikrar ortamı sayesinde ortalama yüzde 7.3 oranında büyüdü. Böylece ülkemiz, dünyanın 17'inci büyük ekonomisi haline geldi ve dünyanın en hızlı ülkeleri arasına girme başarısını gösterdi."

ÖNCELİĞİMİZ İŞSİZLİĞE ÇARE BULMAK

Unakıtan, 2007 yılı Ağustos dönemi itibarıyla toplam istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde 269 bin kişinin arttığını belirterek, "Bu dönemde işsizlik oranı yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönem en önemli önceliğimiz işsizliğe çare bulmak olacaktır" dedi.

AKP hükümetleri döneminde uygulanan ekonomi politikaların dış ticaret rakamlarına da yansıdığını ifade eden Bakan Unakıtan, 2007 Ocak-Ekim döneminde 223,2 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacminin, 2007 yılının sonunda 270 milyar dolara aşmasını hedeflediklerini söyledi.

TÜRKİYE ALTIN YILLARINI YAŞIYOR

Yabancı sermaye açısından Türkiye'nin altın yıllarını yaşadığına işaret eden Unakıtan, "2007 Ocak-Eylül döneminde 15,3 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı sermaye girişinin, 2006 yılının ardından 2007 yılında da yüksek düzeyde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

AKP HÜKÜMETLERİNİN SAĞLADIĞI MALİ İMKANLAR

AKP Hükümetleri döneminde sağlanan mali imkanları da Bakan Unakıtan şöyle kouştu:

"En düşük memur maaşı 2002 Aralık ayında 392 YTL iken, 2007 Aralık ayında 843 YTL'ye çıktı. Artış yüzde 115,1 oldu. Net asgari ücret 2002 Aralık ayında 184 YTL iken 2007 Aralık ayında 419 YTL'ye çıktı. Artış yüzde 127,5 oldu. En düşük SSK emekli aylığı 2002 aralık ayında 257 YTL iken, 2007 Aralık ayında 548 YTL'ye çıktı. Artış yüzde 113,1 oldu."

Unakıtan, 2006 Yılı kesin hesap kanun tasarısı bütçe giderlerini; "178,1 milyar YTL, bütçe gelirleri 173,5 milyar YTL, ve bütçe açığı 4.6 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti" diye açıkladı.

2007 yılsonu Merkezi Yönetim Bütçe gerçekleşme tahminini konusunda ise Unakıtan, "Merkezi yönetim bütçe giderlerinin 202,9, gelirlerinin 188, açığının 14,9, faiz dışı fazla tutarının 34,1 milyar YTL olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir" dedi. 2008 bütçe giderleri iadelerle birlite toplam 222,6 milyar YTL olarak belirlendi.

MALİYE POLİTİKASI HEDEFLERİ

Unakıtan, 2008 yılına ilişkin maliye politikası hedeflerini şu şekilde sıraladı:

"Tesis edilen mali disiplini devam ettirmek, enflasyonla mücadele politikasını desteklemek, kamu borç stokundaki düşüş eğilimini devam ettirecek bir faiz dışı fazla gerçekleştirmek, faiz giderlerinin bütçe üzerindeki baskısını hafifletmek, bütçe harcamalarını sağlam gelir kaynaklayla karşılamak. Kamu harcamalarının kalitesini artırmak, hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı güçlendirme."

(ANKA)