kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seks kolesterolün ilacı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
03.12.2007
Düşük testosteron ilk belirtisini cinsellikte azalma ile gösterir. Testosteron düzelince, seks hayatı korunur. Kolesterol yüzde 15 azalır. Göbek, yerini kasa bırakır..
Avrupa Üroloji Konferansı Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapıldı. Uzmanlar erkeklik hormonu olan testosteronun etkisi üzerine verilerini sunarken, seks hayatının erkeklerin yaşamında check-up kadar önem taşıdığını dile getirdiler. Lizbon'da, Bayer tarafından düzenlenen bir toplantıya katılan dünyaca ünlü ürolog Prof. Pierre Marc Bouloux, GÜNAYDIN okurları için sorularımızı yanıtladı:

YAŞLANDIKÇA AZALIYOR
* Erkeklerin testosteron düzeyi gün geçtikçe düşüyor mu?
Testosteron yaşla birlikte düşüş gösteriyor. Düşük testosteron önce libidodaki azalma ile kendini gösteriyor. Erkeklerin cinsel istekleri azalıyor. Bu erkeklerin karın bölgelerinde yağlanma oluyor. Gündüz uyuklamaya başlıyorlar. Psikolojileri etkileniyor. Düşük testosteron pek çok hastalığın da göstergesi sayılıyor. Düşen testosteron yağlanmayı artırırken, metabolik sendroma da neden oluyor. Düşük testosteronlu erkeklerin sayısı özellikle Amerika'da her yıl biraz daha artıyor. Amerika'da yaşları 40 ila 60 arasında değişen 2.4 milyon erkek, düşük testosteron sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

* Düşük testosteron hangi sorunlara neden oluyor?
Düşük testosteron, kalp hastalıklarında artışa neden oluyor. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diyabet riski ile karşı karşıya kalınmasına yol açıyor. Bir erkek kilo alıp bel çevresi kalınlaşınca yani göbek sahibi olunca testosteron oranlarının da düştüğünü görebiliyoruz.

* Testosteron hormonu en çok kimlerde düşüyor?
Yaşla birlikte testosteron düzeyi düşmeye başlıyor. Erkeklerden, 40 yaşından sonra belli aralıklarla bu konuda ölçüm yaptırmalarını istiyoruz. 40 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 80'inde düşük testosteron riski bulunuyor. Basit bir kan testi ile testosteron düzeyi belirlenebiliyor.

* Düşük testosteron nasıl kontrol altına alınabiliyor?
Bu konuda yaklaşık 4 seçenek var. Basit bir jel kullanımı ya da enjeksiyon tedavisiyle de testosteron son derece kısa bir sürede yerine konulabiliyor.

YAĞ KAS OLUYOR
* Düşük testosteron düzeldiğinde hastalık risklerinde azalma oluyor mu?
Yapılan araştırmalar gösterdi ki; vücut ciddi şekilde kendini topluyor. Kolesterol düzeylerinde ciddi bir düşüş oluyor. 225 olan kolesterol düzeyi 210'a düşüyor yani yüzde 15 dolayında bir azalma görülüyor. Vücuttaki yağ kitlesi ise kasa dönüşüyor. 6 ay içinde kas kütlesinde 3.5 kilogramlık bir artış görülüyor. Kilo da artış olmamasına karşın göbekli ve hantal yapılı vücutlar bir anda kaslı vücutlara dönüşüyor. Düşük testosteronu bulunan hastaların yüzde 16'sında kolesterol sorunu olduğunu saptıyoruz. Oysa testosteron düzeyi yükseldiğinde, bu sorunda da azalma gözleniyor. Bu oran, yüzde 8'e kadar düşüyor.