kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vakıflar için karşılıklı adım

Stelyo BERBERAKİS /ATİNA
18-19 Ocak'ta Ankara'ya gelmesi beklenen Yunan Başbakan, Batı Trakya Türklerine ait vakıfların yönetiminin iadesini sağlayacak yasa tasarısını Meclis'e sundu. Benzer bir adımı da Ankara'dan bekliyor ..
Ankara ve Atina arasında sıcak rüzgârlar esiyor. Yarın Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gidiyor. Kıbrıs sorununun ele alınmayacağı bu önemli gezide, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Ankara ziyareti tarihinin kesinleşmesi bekleniyor. Yunan basını 3 yıldır ertelenen ziyaretin 18-19 Ocak'ta yapılacağını yazdı.

50 YIL SONRA 'İLK' OLACAK
Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Karamanlis, amcası Konstantin Karamanlis'ten (1956) sonra başkent Ankara'ya resmi ziyarette bulunan ilk Yunan Başbakan olacak. Bakan Babacan, başta Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve Başbakan Karamanlis olmak üzere Yunan siyasilerle bir araya gelecek. Hükümet kaynakları, iki ziyaret sırasında Kıbrıs sorunu değil; özellikle vakıflar konusunda karşılıklı jestlerin ele alınacağını belirtiyor.

TÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇILACAK
Bu bağlamda Yunan hükümeti, "Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığına ait vakıfların yönetiminin azınlığa iadesini sağlayacak" bir yasa tasarısını Meclis onayına sundu. Ayrıca Yunanistan'da özel üniversitelerin açılmasıyla ilgili yasanın onaylanmasından sonra Batı Trakya'da da bir Türk üniversitesi açılmasına izin vereceği belirtiliyor. Ziraat Bankası'nın da Batı Trakya'da bir şube açacağı açıklandı. Kulislerde, Karamanlis'in Ankara ziyareti öncesi Türk hükümetinin 1972'de kapatılan Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılması ve Vakıflar Yasası'nın geçmesi yönünde bir beklenti içinde olduğu kaydediliyor.
Haberin fotoğrafları