kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ÜLKÜ TAMER

Sinemadan rekorlar

Avustralya'da bir kadın Titanik filmini 100 kere seyretmiş. Televizyonlar da, gazeteler de bunu bir rekormuş gibi duyurdu.
Rekorun gerçek sahibi bir başka kadın. Gal'in Cardiff kentinden. Myra Franklin, Neşeli Günler ( The Sound of Music ) filmini kaç kere seyretmiş, biliyor musunuz? 940 kere. Filmin gösterimi Cardiff'te sona erince, atlamış trene, kent kent dolaşarak bu rekoru gerçekleştirmiş.
Benim kendi "alçakgönüllü rekor" um 20'nin biraz üstünde. Amarcord'u, ilk King Kong'u, Kazablanka'yı seyretmekten hiç usanmadım. Bu üçlüyü, çocukluğumda her bayramda Nakıp Ali'nin sinemasında oynatılan "36 kısım tekmili birden" bir başka üçlü izliyor: Dev Adam ( Captain Marvel ), Casus Kıran ( Spy Smasher ), Yüzbaşı Amerika ( Captain America ).
Biz dünya rekorlarına dönelim. Aynı sinemada en uzun süre oynayan filmi merak ediyorsanız, söyleyeyim. Türkiye'de Hisli Duygular gibi eşsiz bir adla gösterilmiş olan Emmanuelle, Paris'teki Paramount City sinemasında aralıksız on yıl sekiz ay afişte kalmıştı.
Tek gösterimde en çok seyirci toplayan film ise Çizmeler ( Boots ). 4 Temmuz 1919'da Ohio'nun Columbus kentindeki bir amfitiyatroda özel dev perdede gösterildiğinde, D.W. Griffith'in filmini 110,000 seyirci izlemişti.
En çok film müziği yapan besteci kimdir? Hemen söyleyelim: Max Steiner . Sanatçı, 1932'de RKO yapımı Cennet Kuşu ( The Bird of Paradise ) için koskoca bir senfoni bestelemekle başladı işe. Otuz yıl boyunca MGM ve RKO için film müziği yapmayı sürdürdü. Bu alandaki 306 filmlik rekoruna kimse yaklaşamadı.
Filmlerin tehlikeli sahnelerinde dublörler kullanılıyor tabii. En çok da yükseklerden atlama sahnelerinde... Paraşütsüz atlama rekoru, Hooper (1978) filminde Burt Reynolds'un dublörlüğünü yapan A.J. Bakunas'ın. "Gözükara bir çılgın" olarak nitelendirilen Bakunas, tam 770 metreden dev bir hava yastığının üstüne paraşütsüz inerek herhalde güç kırılacak bir rekora imza atmış. Malkoçoğlu Cüneyt'in dikkatine sunulur.
Bir yapıtın sinema hakları için ödenen en büyük para rekoru bir Broadway müzikalinde. Columbia, Charles Strouse'ın Annie müzikalini beyazperdeye aktarmak için 19 milyon dolar vermiş. Romanlarda ise rekor, Tom Wolfe'un Bonfire of the Vanities'ine ait. Warner Bros, 5 milyon dolar ödemiş Wolfe'a. Sonuç: Hollywood tarihinin gişe açısından en büyük "felaket" lerinden biri.
Şarkılara geçelim. Bir filmde en çok şarkı rekoru, 1932 yapımı bir Hint filminde. Indra Sabha'da tam 71 şarkı vardı. Hollywood'un rekoru ise 41 şarkıyla, 1939 yapımı bir RKO müzikali olan The Story of Vernon and Irene Castle filminde.
Sinemaya en çok aktarılan öykü nedir dersiniz? Söyleyeyim: Kül Kedisi
( Cinderella ). 94 kere filme alınmış. Onu 73'le Shakespeare'in Hamlet'i izliyor. Bunlar bilinenler tabii. Çeteleyi tutanlar, Yeşilçam'ın Kül Kedileriyle Hamlet'lerini de hesaba kattılar mı acaba?
Beyazperdede en çok görünen roman kahramanı ise Sherlock Holmes .
Sir Arthur Conan Doyle'un ünlü dedektifi, 211 filmde canlandırılmış. Onu 161 filmle Kont Dracula, 117 filmle de Frankenstein canavarı izliyor.
Peki, gerçek kişi? Napoleon Bonaparte, 194 filmle birinci sırada. Hazreti İsa (152) ikinci, Abraham Lincoln (137) üçüncü.
En çok baş rol oynayan sanatçı rekoru Hindistan'da. Monomara, 1000 filmle birinciliği elinde tutuyor. Zavallı Hollywood... "Düşler Fabrikası" nın rekortmeni John Wayne, 142 filmle ne kadar gerilerde kalıyor!
Bazı senaryolar iki ya da daha çok yazarın birlikte çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Bu alanın rekoru, Universal'in Taş Devri'nde ( The Flintstones ). 1994'de tamamlanan filmin senaryosunda tam otuz iki yazarın imzası vardı.
Bir oyuncunun ne kadar sevildiği, aldığı mektup sayısından da belli olur. Hele Hollywood'da bir zamanlar çok önemli bir göstergeydi bu. Hayranlarından en çok mektup alan oyuncu kimdi dersiniz? Hemen söyleyelim: Mickey Mouse . Walt Disney'in Miki Fare'sine 1933'de 800,000 mektup gelmişti. Onu, 1936'da aldığı 720,000 mektupla yedi yaşındaki Shirley Temple izliyordu.
"Bir tek ay içinde en çok mektup alma" rekoru Roy Rogers'ın. Ünlü kovboya 1945 Temmuz'unda 74,852 mektup gelmişti. Atı Trigger'e gönderilen 200 mektubu bu sayının dışında tutuyoruz...