kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yarım puanlık indirim yoksa piyasalara rahat da yok

Büyük resim için tıklayın
Kötü başlayan bir haftayı iyi tamamladık. Salı günü borsada, dövizde ve faizde son iki ayın en kötü değerlerine gelindi. Dolar kuru 1.23 YTL'ye kadar yükseldi. Aynı gün yapılan döviz kağıdı ihalesine ilgi bir hayli düşüktü. 2.6 milyar dolarlık itfaya karşılık ihalede sadece 290 milyon dolarlık satış yapılabildi. Bunun da ana nedeni bankaların dövizde likit kalmayı tercih etmesiydi.
Çünkü aynı gün kurun 1.23'e yükselmesinin nedeni yabancıların çıkışıydı. Özellikle bonoda satıcı olan yabancılar küresel dalgalanmanın derinleşmesiyle Türkiye'den de bir miktar çıkışı deniyordu. Bunun karşılığında kurun 1.23'ten geri dönmesini yerlilerin döviz satışı sağladı. Henüz geçen haftanın verileri açıklanmadı. Ancak 16 Kasım itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı son bir haftada 1.2 milyar dolar azalarak 94.4 milyar dolara indi. Bu 16 Ağustos sonrası dönemde ilk kez oluyor. Eğilimin kasım ayının son iki haftasında sürdüğü tahmin ediliyor.

- 4 milyar $'lık çıkış- Yabancı çıkışının son dalgada 4 milyar doları bulduğu hesaplanıyor. BDDK verilerine göre 15 Ekim itibariyle 34.95 milyar dolar olan yabancıların elindeki bonotahvil portföyü 27 Kasım'da 30.72 milyar dolara indi. 23 Temmuz'da başlayan 16 Ağustos'ta son bulan ilk dalgalanmada da bono-tahvil piyasasından yaklaşık aynı tutarda bir yabancı çıkışı gerçekleşmişti. 23 Temmuz'da 38.96 milyar dolar olan yabancı bono portföyü 16 Ağustos'ta 32.28 milyar dolara indi. Miktarın daha fazla olmasına karşılık çıkışın 4 milyar dolarda kalması ise kur farkından kaynaklanıyor.

- Fazla hissedilmedi- Böyle bir sermaye çıkışını piyasalar çok fazla hissetmedi. Çünkü bankacılık sektörünün açık pozisyonu yok. Döviz likiditesi iyi. Bu nedenle paniğe kapılan da yok. Kur yükseldiğinde yerlilerin satışları da devreye girince Merkez Bankası'nın müdahalesine gerek kalmadı.
Zaten bir sonraki gün dış piyasalar aradıkları iyileşme gerekçesini buldular. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı'nın faizin inebileceği yönündeki konuşmasının ardından çarşamba günü bizzat Fed Başkanı Ben Bernanke faiz indirimine kapıları tamamen açtı. Bu da piyasalar tarafından 11 Aralık'taki toplantıda yüzde 0.25 olarak beklenen faiz indiriminin 0.50'ye yükseleceği beklentisini doğurdu. Bu gerekçe yanında kasım sonu bazı fonlar ve kurumlar için hesap kesim tarihi olduğundan geçen haftanın son üç günü piyasalar toparladı. ABD piyasaları yüzde 5 dolayında prim yaptı.

- Gözler 11 Aralık'ta- Şimdi gözler 11 Aralık'taki Fed toplantısında faizin hangi oranda ineceğinde olacak. Bu koşullarda yüzde 0.25 tamemen fiyatlandı. Eğer indirim bu düzeyde kalırsa yıl bitmeden piyasalarda yeni stresler yaşanabilir. Yüzde 0.50'lik indirimse bir ölçüde fiyatlara yansıdı. Eğer 11 Aralık'a kadar fiyatlara dahil edilmezse ay ortasına kadar yani piyasaların fiili tatili başlayana kadar kurtarıcı olabilir.
Yeni yılda ortada yeni bir hikâye var mı yok mu diye bakılır, pozisyonlar ona göre alınabilir.
- Sonuç- "Korku, yalan doğurur." Dostoyevski