kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Ahmet Çelikkol - Psikolog Meliha Karayay

Seks stres ilacı mı?

ESRA TÜZÜN
25.11.2007
Seks yapanlar mutlu, yapmayanlar mutsuz mudur? Seks erkeklerin saldırganlığını artırıp, kadınları sakinleştirir mi? Bu sorularına iki uzman psikiyatrist Prof. Dr. Ahmet Çelikkol ve Aile Sağlığı Araştırma Eğitim Derneği Psikoloğu Meliha Karayay yanıt verdi..
Prof. Dr. Ahmet Çelikkol:
"Cinsel açıdan mutsuz insanlar için seks, stres nedenidir. Seks yapamayan insanların vücutları çıkış arar, rüyalarında cinselliği yaşarlar. Seks hayatında mutlu erkek, dinamiktir."

Seks stres nedeni mi, stres ilacı mı?

Seks yapılamıyorsa, stres nedenidir. Partnerle ruhsal ve tensel uyum yeterli değilse, en büyük stres nedenlerinden biri ortaya çıkar. Riskli seks, yasak aşk, dinsel inançlar nedeniyle suçluluk duygusu seks stresini tetikler. Seks stresi de kolay kolay atılamaz.

Seks hormonlarının stresi artırıcı etkisi var mı?
Seks yapmayan insanlarda gerginlik artar. Organizma kısmen bu soruna çözüm arar, rüyada seks veya mastürbasyon yoluyla seksin yerine bir çıkış arar fakat bu sağlıklı cinsel yaşam kadar olumlu etkiye sahip değildir.

Seksten sonra kadınlar daha mı sakin olur?
Yaşanan cinsellik tatmin ediciyse, duygusal anlaşma, hatta bedensel anlaşma yerindeyse, her iki cinsiyet için geçerli olmak üzere sakinleştiricidir. Bu nedenle olağan koşullarda uyumak üzere yatağa gidildiğinde, seks yapmak tercih edilmeli. Ancak bu sakinleşme yanında kişilerde olumlu anlamda fiziksel, zihinsel ve duygusal uyanıklık ortaya çıkar.

Seks hayatında mutlu olmamak kadın için depresyon nedeni midir?
Kadının cinsel yaşamında mutlu olmaması tek başına depresyon nedeni olamaz. Ancak kişide depresyon zaten varsa, bu sorun belirtilerin ağırlaşmasına yol açabilir. Bu şekilde depresyon tedavisi zorlaşabilir. Mutsuz cinsel yaşam, genetik olarak depresyona yatkınlığı olan kişide hastalığı tetikleyebilir.

Seks hayatı sorunsuz olan erkekler sakin mi olur, yoksa daha mı baskın olur?
Sakin olma yerine, "Daha dinamik, daha uyumlu, daha yapıcı olur," demeyi tercih ederim. Özetle cinsel yaşamın sorunsuz olması, kişiyi, erkek ve kadın fark etmez; bedenen, ruhen ve toplumsal yönden daha sağlıklı hale getirir.

Seks hayatında sorun olan erkek sinirli mi olur?
Organizma bir sorunla karşılaştığında çözüm arar; bu çözüm bazen kişiyi daha olumlu düzeye çıkarabilir. Örneğin kişi, bu durumda müziğe yönelir ve hatta çok nitelikli müzik yapmaya başlar. Bazen tersi olur; bedensel ve zihinsel yavaşlama, durgunluk, motivasyon eksikliği içine girebilir. Elbette sinirlilik de organizmanın başvurduğu yollardan biridir ve kişiyi daha büyük sorunların içine sürükler.

Psikolog Meliha Karayay
"Seks tam bir stres ilacıdır. Mutlu seks hayatı olan erkeklerin yürüyüşleri bile değişiktir, kendinden emin yürürler. Cinsellikte sorun yaşayan erkekler ise sinirli ve gergindir, ufak bir sorundan patlamalar yaşarlar."

Seks stres nedeni mi, stres ilacı mı?

Seks, tam bir stres ilacıdır. Bir bileşik kap düşünün, hayatınızda cinsel anlamda yaşamdan keyif aldığınız anda libidonuz yükselir. Cinsel yaşamdaki keyif bütün hayatı olumlu etkiler.

Seks hormonlarının stresi artırıcı etkisi var mı?
Seks srasında kadında da erkekte de benzer hormonlar yükselir. Bizim için etkili olan seks hormonlarından serbest testosteron hormonu, isteği artırır. Cinsel birleşmede etkili olan oksitosindir. Bunlar artar, ama normal hayatta stres olmaz.

Seksten sonra kadınlar daha mı sakin olur?
Bu olayın nasıl yaşandığına bağlı. Kadınlara kimin tarafından dokunulduğu çok önemlidir. Ancak şunu bilmek lazım; erkekler, seks sırasında daha fazla enerji harcadıkları için seksten sonra daha yoğun rahatlama yaşarlar. Özellikle erkeğin üstte, kadının altta olduğu pozisyonlardan sonra erkekler çok rahat sırtlarını dönüp uyuyabilir.

Seks hayatında mutlu olmamak kadın için depresyon nedeni midir?
Cinsel anlamda doyum sağlayamamak, kadın için kesinlikle bir depresyon nedenidir. Bunlar sıkıntıyı başlatan olaylardır, aynı şekilde yaşanan sıkıntılar da cinselliği etkiler, böylece kısır döngü olur. Bileşik kaplar gibi...

Seks hayatı sorunsuz olan erkekler sakin mi olur, yoksa daha mı baskın olur?
Kişileri tanımadan yanıtlamak zor. Kişinin önceki kişilik yapısı ne ise o artarak devam eder. Rahat ve sakin bir insansa rahatlığı artar. Rahat, boşalmış bir erkek, öncelikle yürüyüşünden belli olur; çok daha rahat yürür. Ufak olaylardan hemen rahatsız olmaz.

Seks hayatında sorun olan erkek sinirli mi olur?
Bunu rahatlıkla anlayabiliriz. Seks hayatında sorun yaşayan erkekler gergindir, endişelidir, ufak tefek sorunlar karşısında problem yaratıyordur. Kadınları aşağılayıcı cümleler kurabilir. Cinselliği çok fazla dile getirebilir.