kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sekste 5 bin 500 gerçekçi mi?

ESRA TÜZÜN
Bir erkeğin hayatı boyunca yaşayabileceği cinsel beraberliğin sayısı 5 bin 500 müdür? Konuyu uzman seksolog Op. Dr. Akif Poroy ile üreme fizyoloğu Prof. Dr. Tuncay Özgünen tartıştı..
Prof. Dr. Tuncay Özgünen:
5 bin 500 çok üfürük bir sayıdır. Erkeğin seks potansiyelini hafife almak anlamına gelir. Bir erkeğin üreme potansiyeli 14-15 yaşında başlar. Ve kadınlardan farklı olarak, ömrünün sonuna kadar bir sorunu yoksa devam eder. Bir erkek 5 bin kere de 55 bin kere de cinsellik yaşayabilir. Mutlaka ortalama istenecekse, ortalama cinsellik süresinin 20 yıldan en az 7 bin olarak kabul edilmesi gereklidir.

Kadınlar, erkeklere göre hayatları boyunca daha fazla seks yapabilir mi?
Erkek için 7 bin rakamını kullanıyorsak kadın için bu rakam 120'dir. Kadının biyolojisi her 28 günde bir dört ile altı saat arasında seks yapmaya uygundur. 20 yılda ancak 120 cinsel birleşme ona bebek yapma imkânı verir. Yaşayacağı diğer cinsel birleşmeler biyolojisi anlamında çok bir şey ifade etmez. Amacına, yani çocuk yapmasına yönelik değildir.

Kadın ve erkeğin tüm hayatı boyunca seks yapma kapasiteleri belli midir?
Erkeğin üreme kapasitesi, üreme çağının başlamasından ölüme kadardır. Kadında ise menopoza kadardır. Menopoz üretkenliğin ortadan kalkmasıdır. Kadın biyolojik olarak sınırlıdır, erkek ise sınırlı değildir.

Düzenli seks hayatı, üreme kapasitesinin uzamasını sağlar mı?
Hayır sağlamaz. Beyninizi kullanmazsanız, iki yıl sonra ahmak olabilirsiniz; egzersiz yapmayıp hareket etmezseniz kalbiniz iki yıl sonra teklemeye başlayabilir, ama üremede öyle bir şey yoktur. Üreme sistemi, insan varlığının tek sebebi olarak kabul edilir; diğer vücut sistemleri ona hizmet için vardır ve düzenli ya da düzensiz cinsellik, bu sistemi etkilemez.

Cinsel yaşamın hayat boyu aktif olması ya da hiç olmaması, insanın ruh ve beden sağlığını etkiler mi?
Kadının cinsel yaşamında mutlu olmaması tek başına depresyon nedeni olamaz. Ancak kişide depresyon zaten varsa, bu sorun belirtilerin ağırlaşmasına yol açabilir. Bu şekilde depresyon tedavisi zorlaşabilir. Mutsuz cinsel yaşam, genetik olarak depresyona yatkınlığı olan kişide hastalığı tetikleyebilir.

Op. Dr. Akif Poroy:
Dünya istatistiklerine göre bile evli çiftlerin haftada cinsel ilişkiye girme sayısı bir ya da ikidir. Bu, yılda 84 kez cinsel birliktelik anlamına gelir. Eğer kişinin cinsel hayatının 20 yaşından 70'e kadar sağlıklı sürdüğünü düşünürsek, bu rakam 4 bin 200 olur. Bu durumda Çetin Altan'ın iddia ettiği rakam oldukça abartılı. Bir erkek haftanın diğer günlerinde çapkınlık yapsa bile bu rakamın 5 bin 500 olması söz konusu değil.

Kadınlar, erkeklere göre hayatları boyunca daha fazla seks yapabilir mi?
Kadınların cinsel gücü erkeklerden daha fazladır. Erkeklerin ikinci bir ilişkiye girmesi için zamana ihtiyacı varken, kadınların yoktur. Rutin evliliklerde doyumsuzluk varsa ya mastürbasyon ya da dışarıda tatmin yoluna gidebilir. Kadın cinsellikte erkekten daha fazla yeteneklidir.

Kadın ve erkeğin tüm hayatı boyunca seks yapma kapasiteleri belli midir?
Sevgililik dönemince veya evliliğin başlangıcında cinsel ilişkiye girme sayısı haftada beş-altı iken, rutin evliliklerde azalır. Erkekte o kapasite olmadığından eşine uymak durumunda kalır. Bu durumda kadının kapasitesi de eşiyle eşit oranda olmak durumundadır.

Düzenli seks hayatı, üreme kapasitesinin uzamasını sağlar mı?
Böyle bir bağlantı yok. Menopozla gebe kalma ehliyeti kaybolsa da cinsellik devam eder.

Cinsel yaşamın hayat boyu aktif olması ya da hiç olmaması, insanın ruh ve beden sağlığını etkiler mi?
Çok etkiler. Cinsel yaşam yaşam enerjisidir. Kadın ve erkek cinsel birleşmede cinsel enerji üretir ve yaşam enerjilerine katkıda bulunur. Genç ve sağlıklı kalmalarını sağlar.