kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Doğumhanenin içi büyülü kapısı ise tam bir işkence

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
27.11.2007
37 yıl önce babalar doğumhane kapısında volta atarken; Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, kızı Tuluhan Tekelioğlu'nun Fransa'daki doğumuna katılmış. Oğlu Balkan'ı ise doğumhane önünde beklemiş: Kapı önünde doğumu beklemek bir erkek için tam bir işkence!..
Baba adayıysanız ve bebeğinizin doğumuna katılıp katılmamak arasında getgitler yaşıyorsanız, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'nun anlatacaklarına kulak verin. Kendisi Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Onursal Dekanı. Kızı da gazeteci Tuluhan Tekelioğlu... Yavuz Tekelioğlu, babaların doğumhanede pek sık görülmediği yıllarda kızının doğumuna girmiş. Hem eşine, hem de hemşireye yardım etmiş. Yıllar sonra oğlunun doğumunu kapı dışından beklemek zorunda kalınca, iki durumu da anlamış. İşte Tekelioğlu'nun yaşadıkları:

* Neden kızınızın doğumuna girdiniz? meraktan mı, zorunluluktan mı?
37 yıl önce Türkiye'de babaların doğuma girmesi gibi bir alışkanlık yoktu. Biz o yıllarda Fransa'daydık. Eşim hamile kalınca, Fransa'da bir ağrısız doğum kursuna katıldık birlikte... Burada nefes alma tekniklerini öğrendik. Toplam 12 çifttik. Madam Baro diye bir hemşire bütün hareketleri öğretiyordu; kasılma, yürüme, vs... 3 ayın sonunda doğumu A'dan Z'ye anlatan bir film gösterdiler bize. Ben de artık eşimle birlikte doğuma hazırdım. Kursların sonunda babalar doğumu asiste ediyorlardı. Ben de doğumda asistanlık yapmaya hazırlandım. Fransa'nın Tours şehrindeydik ve 9 ay önce doğum için doktordan randevu aldık. 5 Mart 1970'de doğdu Tuluhan. O gün hayatımın en önemli günlerinden biridir.

ÇİFTLER DOĞUM ANINI PAYLAŞSIN
* Neler hissettiniz doğum sırasında?
Çok heyecanlandım. Akşam üstü sıkıntı yaşadık; eşimin çok su kaybı oldu. Oda hazırdı, doktor saat 10.00 gibi geldi. "Akşama doğum olacak" dedi ve gitti. Eşimin ağrıları artınca bize doğum dersleri veren hemşireyi çağırdık, doktora ulaşamadık. Hemen doğumhaneye alındı. Küçücük bir oda, ben, ebe ve eşim var. Daha önce her şeyi öğrendiğim için rahat gözükmeye çalışıyorum ama kalbim çarpıyordu. Eşimin elinden tuttum, birlikte nefes alıp verdik. Bu, bir çift için inanılmaz bir andır. En güzel paylaşımlardan biridir. Çiftlere önerim böyle bir anı asla kaçırmasınlar. Tuluhan 2 kilo 7n0 gram doğdu. Göbek bağını keserken hemşireye ben yardım ettim. İlk nefes alışını, ağlamalarını gördüm. n5 dakika sürdü doğum.

* Doğumun en çok nesi şaşırttı sizi?
Tuluhan'ın çıktığı an! O yıllarda ultrason olmadığı için gelecek bebeğin cinsiyeti konusunda meraklanıyorsunuz. Tuluhan anne rahminden çıktığı an, kız olduğunu gördük.