kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Görev emri kararını Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'ni ziyaretinin ardından açıkladı.

Erdoğan: 28 Kasım'da TSK'ya yetki verdik

Bülent AYDEMİR / ANKARA
Başbakan, "28 Kasım günü Bakanlar Kurulu kararımızı aldık ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla şu anda sınır ötesi operasyona ilişkin TSK yetkilendirilmiştir" açıklaması yaptı..
Hükümet, Meclis'ten aldığı sınır ötesi operasyon yetkisi doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirilmesine ilişkin, "siyasi direktifi" (operasyon görev emrini) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunduktan sonra Genelkurmay Başkanlığı'na iletti. Kararı açıklayan Başbakan Erdoğan, "28 Kasım günü Bakanlar Kurulu kararımızı aldık ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla şu anda sınır ötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yetkilendirilmiştir" dedi. Genelkurmay, artık ABD ile "anlık istihbarat paylaşımı" sonucuna göre Kuzey Irak'a operasyon düzenleyebilecek.

ÇİÇEK: SİYASETEN GEREĞİ YAPILDI
SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Genelkurmay 24 Ekim'de operasyonla ilgili görüşlerini hükümete iletti. Görev emrinin yazımı, Dışişleri, Genelkurmay, MİT ve Başbakanlık'tan üst düzey katılımlarla gerçekleştirildi. Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un 12 Kasım'da Başbakanlık'ı ziyaretinde de bu konu ele alındı. Görev emrinde, Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın dile getirdiği hassasiyetler doğrultusunda, "Barzani güçleri veya yerel güçlerle karşılaşılması durumunda nasıl hareket edileceğine ilişkin" talimatlar da yer aldı. Kış mevsimine girilmiş olması, "Görev emri sadece gözdağı için mi hazırlandı?" sorularına yol açtı. Ancak üst düzey yetkililer, Genelkurmay'ın ve hükümetin, "gerçekçi bir istihbarat alınırsa ve sonuç alınabileceğine inanılırsa kar-kış demeden operasyonun yapılması" konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek "TBMM'den alınan yetkinin hukuken ve siyaseten gereği yapılmıştır" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "Kış şartlarının ağırlaştığı bir ortamda bu kadar süre beklemek, sınır ötesi operasyonun etkinliğini azaltmaz mı?" diye eleştirirken DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de "Tarihte 29 isyandan söz ediliyor. Demek ki bunlar çözüm değil" diye konuştu.