kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Otomatik fiyat umudu 'otomatik yatırım yaptırıyor'

Türkiye büyüdükçe içini karanlık korkusu sarıyor. Neden mi? Çünkü hemen her büyük grup "Öncelikli sektörümüz enerji' dese de yabancılar gelip "enerji yatırımlarını" kollasa da henüz 2009'da beklenen arz sıkıntısının çözüldüğüne yönelik bir işaret görünmüyor.
Peki basında her gün çıkan "rekor lisans" alındı, "X Grubu da elektrik santrali kuracağını açıkladı" haberleri yalan mı? Tabii ki hayır. Son dönemde şirketler hummalı bir şekilde elektriğe yatırım yapma peşinde. Çok değil, bir yıl, altı ay önce "serbest piyasa oluşmadı, dağıtım ve üretimde özelleştirmeler yapılmadı" diye kenarda bekleyen yatırımcı, yeniden kolları sıvamış durumda. Ne oldu da yatırımcının fikri değişti?
Bunu birkaç başlıkta anlatmakta yarar var.
Öncelikle bu malın gelecek aylarda yok olacağını herkes görmüş durumda.
Yani elinde 1 kilovat elektriği olan bile yoklukta kendine müşteri bulacağını anladı. İkinci olarak ise yaklaşık 4.5 yıldır elektriği sübvanse eden hükümetin artan petrol, doğalgaz ve kömür fiyatları karşısında bunu sürdürmesinin mümkün olmadığı görüldü.
Üçüncü olarak elektrik üretmeye niyetlenen yatırımcı akaryakıtta olduğu gibi petrolde de "otomotik fiyatlandırmaya" geçilmesini bekliyor.
Otomatik fiyatlama akaryakıtta olduğu gibi dünyadaki fiyat artışlarını birim maliyeti üzerine yansıtmak anlamına geliyor. Ancak TEDAŞ'ın 29 milyon abonesi olduğu düşünüldüğünde otomatik fiyatı, otomatik olarak kabul ettirmek zor olacak gibi görünüyor.