kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Venüs'te şimşekler çakıyor

Yeni Haber
Venüs'te dünyadakine benzer şekilde şimşekler görüntülendi.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Avrupa Uzay Ajansı'nın "Venüs Express" adlı uzay aracı, Venüs'te şimşek çakmalarırı keşfetti.

Dünyadakine benzer şekilde şimşeklerin Venüs üzerinde görüntülenmesi Avrupalı bilim adamları tarafından teyit edildi. Amerikan Kaliforniya Üniversitesi jeofizik profesörü C.T Russell, Venüs yüzeyinde yaklaşık 60 kilometrelik bir alana yayılan bulutlar arasında şimşeklerin çaktığını belirtti.

Venüs gezegeninin yüzeyinde bir zamanlar ciddi miktarda su olduğu ancak Güneş rüzgârlarının bunun çoğunu, Güneş Sistemi'nin oluşumunun ilk 1 milyar yılında yok ettiği düşünülüyor.


VENÜS GEZEGENİ

Güneş'e uzaklık bakımından ikinci, büyüklük bakımından altıncı gezegen olan ve Güneş ile Ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak cisim Venüs, ''Sabah Yıldızı'' veya ''Akşam Yıldızı'' olarak da adlandırılıyor.

İç gezegen olduğundan Dünya'dan teleskopla bakıldığında Ay gibi safhalar gösteren Venüs gezegenini, ilk olarak 1962'de Mariner 2 uydusu ziyaret etti. Bunu, Pioneer Venus, Sovyet Venera 7 ve yüzeyin ilk fotoğraflarını gönderen Venera 9 ve diğerleri takip etti. Son olarak, yaklaşık 15 yıl önce Venüs etrafında yörüngede dönen Amerikan uydusu Magellan, radar kullanarak Venüs'ün haritalarını oluşturdu.

GEZEGENİN DIŞ GÖRÜNTÜSÜ

Magellan uydu radarından elde edilen veriler, Venüs yüzeyinin çoğunun lav akıntılarıyla kaplı olduğunu gösteriyor. ''Sif'' gibi birkaç büyük yanardağ bulunuyor.

Venüs, çok sıcak noktalarında yanardağ etkinliğine sahip. Büyük bölümü jeolojik olarak son birkaç yüz milyon yıldır çok sakin görünüyor.

Venüs doğudan batıya doğru dönüyor ve 1 Venüs günü 243 Dünya günü olarak biliniyor. Venüs'ün Güneş etrafındaki yörüngesi çembere yakın olup yörüngesindeki dönüşünü 225 Dünya gününde tamamlıyor. Dolayısıyla bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzun. Venüs ile Dünya bazı yönlerden birbirine benziyor. Venüs'ün çapı, Dünyanınkinin yaklaşık yüzde 95'i, kütlesi de yaklaşık yüzde 80'i kadar.

Her iki gezegen de genç yüzeylere sahip, yani yüzey özellikleri yakın zamanda (300-500 milyon yıl önce) oluşmuş ve eski yüzey özellikleri erozyonlar, lav akıntıları gibi etkilerle tahrip edilmiş, yoğunlukları ve kimyasal yapıları birbirine benziyor.

BÜYÜK BASINÇ

Venüs'ün yüzeyindeki atmosfer basıncı Dünyanınkinin 90 katı. Bu da yaklaşık Dünya okyanuslarının 1 km derinliğindeki basınca denk geliyor. Yüzde 95'inden fazlası karbondioksitten meydana gelen atmosferde, sülfürik asitten ibaret kilometrelerce kalın bulut tabakaları bulunuyor.

Bulutlar, yüzeyin görüşünü tamamen engelliyor. Venüs'ün yoğun atmosferi, sera etkisi yaratarak yüzey sıcaklığını yaklaşık 400 santigrat dereceye yükseltiyor.

Venüs'ün manyetik alanı bulunmuyor. Bunun yavaş dönüşünden dolayı olabileceği düşünülüyor. Atmosferin manyetik alanı olmadığından, güneş rüzgarı atmosferin derinlerine işliyor.