kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cihazlar hassasiyetini yitirmişse kaza olabilir

DHMİ ve Sivil Havacılık uzmanları: Uçaktaki cihazlarda sorun çıkmış olabilir. Ya da havalimanındaki cihazlarda sorun çıkmıştır..
SABAH, havacılık uzmanlarının 'şaşkınlıkla' izlediği kazayla ilgili olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin nabzını tuttu. DHMİ yetkilileri, inişe geçen uçağın pistten 12 kilometre uzağa düşmesini değerlendirirken, "Uçaktaki bazı cihazlar hassasiyetini kaybetmiş olabilir. Hassasiyetini kaybeden cihazlar pilota yanlış bilgi verir. Pilotu, pistin haricinde bir noktaya çeker. Pilot pist yerine dağa çarpar. Diğer bir olasılık da lövye kilitlenmiş olabilir" dedi.

ILS BULUNMUYOR
Isparta Havalimanı'nda, Aletli Yaklaşma Sistemi (ILS) bulunmuyor. Bu sistem yaydığı sinyaller sayesinde pilotun pisti görmeden güvenli iniş yapmasını sağlıyor. Sistem, daha çok 800-1200 metre görüş mesafesindeki sisli havalarda güvenli iniş sağlıyor. Düz ve sis görülmeyen bölgelere kurulan havaalanları için bu sisteme gerek görülmüyor. Havalimanının arazi yapısı ve çevresel koşulları, bu cihazın sağlıklı işlemesini engelliyor.

KARAKUTU BULUNDU
DHMİ yetkilileri, Isparta'da ILS yerine bu cihazın yerini tutacak VOR-DME gibi diğer aletlerin bulunduğunu belirterek, "Teknik cihazlar yönünden hiçbir sıkıntı yok" dedi. DHMİ Seyrüsefer Daire Başkanlığı yetkilileri de uçağın havalimanından 12 kilometre öteye düşmesini 'akıl almaz' olarak değerlendirdi. Yetkililer, kazanın pilot ya da uçaktan kaynaklanabileceği olasılığına karşılık, "Karakutu ve kaza-kırım heyetinin raporunu beklemek gerekiyor" dedi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, düşen uçağın kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarına ulaşıldığını açıkladı. Kara kutu, çözüm için uçağın üretici firmasına yani ABD'ye gönderilecek. Sivil Havacılık yetkilileri, kara kutu çözümünün 6 ay ya da 1 yıl alabileceğini söyledi.