kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yabancı, faize bakmadı 10 milyar $ bono sattı

RAHİM AK
Alıcı bulamadıkları için borsadan çıkamayan yabanc yatırımcılar, faiz düşüşüne rağmen 10 milyar dolarlık Hazine bonosu ve tahvil satışı yaptı..
Global piyasalarda yaşanan likidite sıkıntısı, dünyanın en yüksek reel faizini vermemize rağmen Türkiye'den sessiz sedasız para çıkışına neden oluyor. Yabancı yatırımcılar son dört ayda hisse senedi piyasasından çıkamasalar da bono ve tahvil portföylerini boşaltıyor. Global dalgalanmanın başladığı 23 Temmuz'dan bu yana Merkez Bankası'nın iki kez toplamda yüzde 1.25 faiz indirimine ve faiz indiriminin devam edeceği beklentisine rağmen Türk bonoları stoğunu azaltıyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) rakamlarına göre yabancı yatırımcıların bono ve tahvil stokları son dört ayda 11.9 milyar YTL'lik (yaklaşık 9 milyar 963 milyon dolar) azaldı. BDDK verileri, 16 Temmuz'da 48.9 milyar YTL'ye çıkan yabancıların elindeki bono stoğu 27 Kasım'da yaklaşık 37 milyar YTL'ye geriledi. Böylece yabancıların Hazine'nin borçlanmak için sattığı bono ve tahvillerdeki ağırlık da yüzde 45'ten yüzde 35'e gerilemiş oldu.

TÜRKLERE SATTILAR
Yine aynı verilere göre Türk vatandaşlarının Hazine'nin çıkardığı tahvil ya da bonolardan oluşan bono stoğu ise yabancıların tam tersi yaklaşık olarak 6 milyar YTL arttı. Hazine'nin borçlanmak için sattığı tahvil miktarı, borcu döndürme oranı (roll-over) yüzde 80 civarına inince 107 milyar YTL'den 103.9 milyar YTL'ye düştü. Borçlanma miktarındaki azalmaya karşın Türk yatırımcıların portföyünü artırma isteği bu kesimin Hazine kağıtlarındaki payını 4 ayda yüzde 55'ten yüzde 65'e çıkardı. Uzmanlar, yabancıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yüzde 72'lere varan paylarını azaltamamasını hisse senetlerinde yeterli yerli alıcı bulanamamasına bağlıyor. Ancak aynı durum bono tarafında söz konusu değil. Hisse senedinde olduğu gibi Hazine bonolarına da yatırım yapan yabancılar, Avrupa ve ABD'deki fonlar olduğu için likidite sıkıntısı bu fonların para bulmalarını zorlaştırıyor.

LİKİDİTE SIKIŞIKLIĞI
Bu nedenle çoğunluğu dünyanın en büyük yatırım bankalarının sahip olduğu fonlar, kazandıkları paranın ne olacağına bakmadan ellerindeki varlıkları nakde çevirecekleri en uygun yerlerde o ülkeden veya yatırım aracından çıkıyor. Global krizin henüz sonlanmadığını belirten uzmanlar Türkiye'den özellikle bono ve tahvil piyasasından çıkışın devam edeceğine inandıklarını kaydediyor.