kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İMKB'nin çiçeği burnunda başkanı Hüseyin Erkan dün borsa muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

İMKB'nin öncülüğünde İslami endeks kuruluyor

RAHİM AK
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan 30 milyar dolarlık fonu çekmek için 17 İslam ülkesi borsasının bir araya gelip İslami endeksi kuracaklarını söyledi..
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) çiçeği burnunda Başkanı Hüseyin Erkan, 57 İslam ülkesinin bir araya geldiği İslam Kalkınma Teşkilatı alt bünyesinde önderliğini İMKB'nin yapacağı ve içinde İslami yatırım araçlarının bulunacağı bir endeks oluşturacaklarını söyledi. Dünyada İslami ürünleri alan 30 milyar dolarlık bin fon büyüklüğü olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Bunun yüzde 90'ı ABD ve Avrupa ülkelerinde. Bu fonlara gelen talebin de yüzde 99'u aynı ülkelerden geliyor. Biz bu fonları çekmek için 15-16 ülkenin bir araya gelip oluşturacağı bir endeks oluşturarak fonların bu endekse yatarım yapmasını sağlayacağız. İMKB bu ülkeler arasında en büyük yatırımı çeken borsa olacak." Erkan, Finansbank'ın yüzde 1'in altında kalan halka açıklık oranı sonrası yaptığı 'halka kapanmak istiyoruz' çağrısına da olumlu yanıt verdi. "Şirketlerin bu isteklerine saygı duyulmalı. Ban bunun piyasanın önünü açacağını düşünüyorum" diye konuşan Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu'nun bu konuda olumlu yönde bir çalışması olduğunu da sözlerine ekledi. Erkan "Belki şirket kendi içinde yeni yapılanmaya girecektir ve bunun kamuoyuna açıklanmasını istemiyordur. Belki de aynı şirket yeniden daha farklı bir stratejiyle halka arz olacaktır" dedi.

"O ŞİRKETLE ZATEN DAVALIĞIZ"
İMKB Başkanı Erkan, önceki gün bir kepçenin kabloları koparması sonucu ilk seansta işlem yapılamamasının İMKB ve yatırımcılara bir zarar vermediğini dile getirdi. Erkan, söz konusu şirket ile ilgili İMKB arazisinin işgaline yönelik davalık olduklarını belirtirken, üzerine son olayın eklendiğini dile getirdi. Konuyu başbakan yardımcısına iletildiğini ve Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'nin de devreye girdiğini belirten Erkan, "Burada önemli olan gün içinde seansın açılmasıydı. Bunu sağladık. Repo ve tahvil piyasasını kapatmadık. Çünkü burada haksız rekabet sağlanmıyordu. Eğer bu piyasa kapansaydı tüm bankacılık sistemi ve Türkiye ekonomisi etkilenebilirdi. Hisse senetleri piyasasını ise yüzde 95'i uzaktan erişim ile yapıldığı halde haksız rekabete neden olacağı için açmadık. Ancak burada oluşmuş bir zarar da yok" dedi.