kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Binali Yıldırım Fotoğraf: Mehmet ACAR Türk-İş Başkanı Salih Kılıç

Grev, 200 YTL'lik kurban parasıyla çözüme kavuştu

Olcay AYDİLEK ANKARA
Sendika zamda anlaşıp 1.5 aylık ikramiyeyi isteyince Bakan Yıldırım devreye girip 200 YTL'lik kurban parası vererek Telekom grevini bitirdi..
Türk Telekom'da 45 gündür süren grevin, ilginç bir pazarlıkla sona erdiği ortaya çıktı. Tarafların, uzun müzakereler sonucu tam "anlaştık" dedikleri bir noktada çıkan bir pürüz, başa dönülmesine yol açtı. Sorun Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, devreye girerek, Telekom çalışanlarına 200 YTL kurban parası verilmesini istemesiyle sonuçlandırılabildi. Telekom ile Haber-İş Sendikası, önceki geceyarısı anlaşarak, grevi bitirdi. Zaman zaman gerilimin yükseldiği görüşmelerde, maaş artışları, dengeleme ve kapsam içi gibi en kritik sorunlar sona bırakıldı. Diğer konular üzerinde anlaşma sağlanmasının ardından söz konusu üç önemli sorun ele alındı.

İLK YIL YÜZDE 10 ZAM
Telekom, grevden önce teklif ettiği toplam 25 milyon YTL'lik dengeleme artışını, 5 milyon YTL yükseltti. Haber-İş yönetimi, bu teklifi kabul etti. Ardından zamlar masaya geldi. Telekom yönetimi, ilk yıl için yüzde 10, ikinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 4 ve enflasyon farkı teklifini yineledi. Haber-İş karşı çıktı. Bunun üzerine Telekom yönetimi ilk yıl için yüzde 10 teklifini koruyan yeni bir teklif getirdi: İkinci yıl 6 aylık dilimlerle verilecek ücret artışı yıllık bazda yüzde 6.5 artı enflasyon farkı olsun. Teklifi, uygun bulan Haber-İş, ardından grevde geçen 1.5 aylık dönemdeki ikramiyelerin de verilmesini talep etti. Telekom yönetimi karşı çıktı. Talep, Bakan'a iletildi. Pazarlıklarda başa dönülmüşken bu yıl Kurban Bayramı'nda bir defaya özgü 200 YTL kurban parası verilmesi önerisi gündeme geldi. Bakan Yıldırım da, "Tamam bunu da ben veriyorum" deyince grev noktalandı. Kurban parası dahil artışın Telekom'a yıllık maliyetinin 180 milyon YTL olduğu kaydedildi.