kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Genç subayların 4 saatlik darbesi

Filipinler dün 11 yılda 13'üncü kez bir darbe girişimine sahne oldu. Dört yıl önceki darbe girişimlerinden yargılanan 30 subay ve bir general, mahkemeden kaçıp lüks oteli kuşattı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Genç subayların 4 saatlik darbesi
Amerika ile ilişkileri, eşi hakkındaki yolsuzluk iddiaları yüzünden zor günler geçiren Filipinler Devlet Başkanı, üçüncü darbe girişiminden de kurtuldu. Dünkü olayın arkasında da Haziran 2003'te 300 askerle yapılan darbe girişimi yüzünden yargılanan 30 genç subay vardı. Başkent Manila'da, yargılandıkları mahkemeden kaçan 30 subay, yanlarına silahlı asker destekçilerini de alarak 15.00'te kentin 5 yıldızlı Peninsula Oteli'ni bastı.

İKİ SAAT SÜRE VERDİ
Askerlerin başındaki Tuğgeneral Denilo Lim, lobide basın açıklaması yapıp orduyu, kadın başkan Gloria Macapagal Arroyo'yu devirmeye çağırdı. Aksi halde çatışacakları tehdidinde bulundu. Oteli kuşatan ordu ise subaylara teslim olmaları için saat 17.00'ye kadar süre tanıdı.

ZIRHLI LOBİYE DALDI
Tanınan süre dolduktan iki saat sonra da operasyon başladı. Bin 500 kişilik askeri birlik binayı kuşattı. Çatılara özel tim yerleştirildi. Zırhlı personel aracı ana kapıyı ve camları kırarak lobiye daldı. Darbeci subaylara göz yaşartıcı gaz bombaları atıldı. Silah sesleri duyuldu. Darbecilerin basın toplantısı için çağırdığı gazeteciler de otelde olduğu için tüm bunlar medyanın gözü önünde gerçekleşti. Ordunun, "Oteli terk edin!" uyarısına gazeteciler olumsuz yanıt verdi. Çevredeki kalabalık, subayların "Bize katılın" çağrılarına kulak asmadı. Bir saat süren operasyon sonrası darbeciler, "Herkesin güvenliği için buradan çıkıyoruz" deyip teslim oldu.

SENATÖRE KELEPÇE
İsyancı subayların "siyasi lideri" konumundaki Senatör Antonio Trillanes de tutuklandı. "Arroyo, bulaştığı yolsuzlukların hesabını vermeli" dedi. Filipinler gazeteleri, önde gelen dini lider Piskopos Antonio Tobias ve eski devlet başkan yardımcısı Teofisto Guingona'nın da darbecilere destek verdiği öne sürüldü.
Haberin fotoğrafları