kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Polise "zor kullanım" genelgesi

Yeni Haber
Arka arkaya gelen polisin müdahalesi sonucu ölümler Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın emriyle emniyet teşkilatı mensuplarının hangi hallerde zor kullanabileceğine ilişkin durumların açıklandığı bir genelge hazırlandı.

Kocaeli'de bir gencin polisin müdehalesi sonucu ölmesi, ardından da alkollü bir gencin kaçarken ensesinden vurulması, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü teşkilatı uyarmaya yöneltti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "Polisin zor kullanacağı haller kanunla belirlenmiştir. Bunların da limiti vardır" sözlerinin ardından hazırlanan genelgede Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, güven ve huzur ortamını sağlamakla görevli polisin suça yönelikte olsa bile müdahale şeklinin belli olduğunun hatırlatıldığı bir genelge hazırladı.

Bugün 81 il emniyet müdürlüğüne gönderilecek olan genelgede polisin zor kullanma yetkisine ilişkin kanunlar ve yönetmelikler hatırlatıldı. Personelin suçun önlenmesi ve suçlunun yakalanmasında müdahale etme yetkisinin sınırlı olduğunun altının çizildiği genelgede, "Yapılan müdahale sonucunda ortaya çıkan durumun, Polis Teşkilatına "güven ve sevgi duygusuna zarar verecek nitelikte olmamasına dikkat edilmesi" gerektiği de vurgulandı.

Zor kullanım yetkisinin suçun önlenmesinde bazen gerektiğinin altı çizilen genelgede bunun da suçluya zarar vermek yönünde olmayacağı da ifade edildi. Genelgede, suçu önlerken suç işlemenin gerekmediği ve bunu yapanların da mutlaka adli merciler önünde hesap vereceği vurgulandı.

(ANKA)