kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Amansız saygısız

Türkiye'de "saygı ortalaması" zaten parlak değil de, çok sayıda birey hemen her gün, kimi toplum kesimleri de topluca sık sık bunun travmalarını yaşıyor.
"Avrupa Avrupa duy sesimizi" diye kimliğine "dış" saygı arayanların ülkesi burası.
Yurtdışında yaşayanlarının çoğunluğu, Batı'ya adım atanların çoğu "Doğulu Türk olduğu için hor görülme" duvarına çarpıverir.
Sadece milliyetin değil, dinin de bu "aşağılanma"dan payını alır yahut hep öyle hissedersin. Dünyada olan biten de bunu katmerli kılar.
Lakin, ülken (devletin), en çok, kimi etnik, dini kimliklerinin aşağılanması, saygı görmemesiyle suçlu, en azından zanlı sayılır: Ermeni trajedisi, mübadele, 6/7 Eylül, Kürt meselesi, Alevi sorunu, Süryanilerin kaçışı, azınlıklar, düşünce suçları.
"Dünyada kimliğine, kimliklerine, haklarına, tarihine saygı talep eden devlet, millet, halk"ın, aynı dünyada "başka kimliklere, üstelik toprağındaki kimi kimliklere saygısızlık"la suçlanması;
"Çifte trajedi"dir.
"301"le değerlerini koruduğunu düşünen bir devlet ile millette, milyonlarca insanın, değerlerine, kimliğine, inancına, hayatına, kişiliğine saygısızlıktan, hakaretten, aşağılamadan, dışlamadan ötürü acı çekmesi, öfke duyması "katmerli trajedi"dir.
Köylü olduğu için, Kürt olduğu için, Laz olduğu için, kadın olduğu için, farklı olduğu, sıradan olduğu için, yoksul olduğu için, şivesi bozuk sayıldığı için, işsiz, sakat, eğitimsiz, güçsüz olduğu için, başörtülü olduğu, başörtülü küçük bir kız olduğu, küçük bir kız olduğu için, Alevi olduğu için, dindar olduğu, dindar olmadığı için, rütbesi düşük olduğu için, sıradan memur olduğu için, çocuk olduğu, kavruk olduğu için, parasız kaldığı, sokağa düştüğü, kimsesiz olduğu için, bazen korktuğu, ağladığı için, şef üzdüğü, amir ezdiği, müdür kızdığı, patron azdığı için...
Milyonlarca insanın her gün ve hayatları boyunca mutsuz edilmesi, hor görülmesi, saygıdan, itibardan mahrum bırakılması "trajedinin trajedisi"dir!
Kimi değerlerin saygı görmesini istiyorsanız, önce kendinize, sonra herkese soracaksınız: Peki bu amansız saygısızlık ne!