kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Basında Marsilya galibiyeti

Özge AYDIN /SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda mücadele eden Beşiktaş, İnönü Stadı'nda Marsilya'yı konuk etti. 8-0'lık Liverpool yenilgisini unutturmak isteyen Kartal, Tello ve Bobo'nun golleriyle Marsilya'yı 2-1 yenerek tur ümidini son maça taşıdı. Siyah- beyazlı ekibin ortaya koyduğu futbol spor yazarları tarafından tam not aldı. Basında çıkan yorumlar şöyle;


İSKENDER GÜNEN: İKİ AYRI BEŞİKTAŞ (SABAH)

Beşiktaş, Marsilya'yı 2-1 yenerek gruptaki puanını 6'ya çıkardı. Son maç Portekiz'de... Porto'nun Liverpool'da 3 puan bırakmasından sonra görünen o ki, Porto-Beşiktaş maçı bir final niteliğinde olacak.

Beşiktaş-Marsilya maçını iki ayrı devre olarak değerlendirmek gerekiyor. İlk yarıda saha içi yardımlaşma, tempo, coşku, kazanma azmi ve takım olma bilinci üst düzeyde bir Beşiktaş izledik. Maçın başlamasıyla birlikte Marsilya'yı kendi alanına hapsettiler ve topun olduğu her yerde çoğalarak rakibi hataya zorladılar.

İkinci yarı ise sahada ilk devrenin tam tersi bir Beşiktaş vardı. 1-0'ın verdiği avantajla daha özgüvenli olması gerekirken, anlaşılmaz bir biçimde kendi sahasından çıkamayan bir takım görüntüsündeydi. Artık Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde bir üst tura çıkabilmek için Porto maçını 3 puanla kapatmak zorunda. Futbolda her türlü sonuç var. Umuda yolculukta Kara Kartal'a başarılar dilemekten başka sözümüz yok.

KAZIM KANAT: BÜYÜK LOKMA YE, BÜYÜK KONUŞMA! (SABAH)

Liverpool hezimeti ile Marsilya zaferi arasındaki çok ince çizgi şudur: Büyük maçlar, büyük oyuncularla kazanılır!. Elbette; büyük takımları yaratan, büyük düşüncelerdir.

Beşiktaş'ın hücumda bile pres yapması ilk yarının saygı duyulacak unsuruydu. Böylesine yürekli ve istekli kazanma arzusu peş peşe pozisyon yarattı. Bu pozisyonların oyuncusu Bobo inanılacak gibi değil ama en kötü oyuncuydu. Bu yarının en güzel olayı Tello'nun barajın üzerinden aşırdığı frikik golüydü. Bu gol Beşiktaş'a hayat verdi.

Ertuğrul Sağlam'a diyeceğim şudur: Büyük konuşma! Hatırlatayım... Sezon başında "Koşmayan Ricardinho bu takımda oynamaz" diyordun. "Baki Mercimek'in yerine oyuncu alınsın" diyordun. "Ali Tandoğan'a ihtiyacım yok" diyordun.Bu sözleri söyleyen sensin hocam. Birini değil üçünü birden oynatan da sensin hocam. Üstelik Beşiktaş'ın kader maçında oynatan.

GÜRCAN BİLGİÇ: BAŞARININ ANAHTARI (SABAH)

Marsilya'nın ürkek dakikalarında oyunu çok iyi kontrol ettiler ve çoğalarak hücum etmeye çalıştılar. Nefis bir frikik ile gelen üstünlükten sonra da soğukkanlı kaldılar ve devrenin son beş dakikasında İbrahim Üzülmez ile etkili ataklar geliştirdiler.

Marsilya'nın ikinci yarıda oyunu domine etmeye başlaması ve Beşiktaş'ın bunu kabullenmesi anlaşılır gibi değildi. Aynısını Liverpool maçında da yaptılar. Büyük hatalara, yanlışlara ve rakibe tanıdıkları fırsatlara rağmen kazandılar.

Maçın sonucu, bu iki çizgiyi birlikte yaşamak kadar önemli değil. Çünkü bunu sürekli kılmak, zaten başarıyı yanına çağırmaktır. Beşiktaş takımı bu maçın sonunda bir kez daha iyi defans yapamadığını öğrendi. Kalitelerini zorlayarak bu tecrübelerinden yararlanmalılar.
Geçmişe yanarak, ileriye gidilmez.

FATİH DOĞAN: TELLO VE BOBO (FOTOMAÇ)

Bir futbol takımı için bir futbolcu her şey değildir. Ama iyi bir futbolcu bir takım için çok şeydir. Bu yüzden yokluğunda kaybeden Beşiktaş'ın Tello'ya kavuşması bu düşünceleri aklıma getirdi. Sakatlık illeti Şilili futbolcuyu bulmasaydı bugün Beşiktaş'ın durumu farklı olabilirdi. İlginç gelebilir ama Beşiktaş golü yerken de sakatlanan Tello kenarda ve takım 10 kişiydi!

Önce Bobo, Tello, Toraman, Üzülmez hepsini alkışlamak, emeği geçenleri kutlamak gerek. Özellikle de Beşiktaş'ı 4 yıl aradan sonra ilk kez soktuğu Şampiyonlar Ligi'nde ilk senesinde 6 puan alan Ertuğrul Sağlam'ı da unutmamak gerek. Ancak şunu da belirtelim. Beşiktaş bu yıl 3 kaleci aldı. Bu sezon kaleden yana yüzü gülmedi. Bu açıdan hep sıkıntı çekti. Ertuğrul Sağlam 'Bazı futbolculardan istediğimiz verimi alamadık' derken sanırım bu bölgeyi de kastediyorlar. Beşiktaşlı bu kadar para ödenen kalecilerinden maç kurtaracak performans bekliyor. Herkesin sorumluluğu paylaşması gerekiyor.

MEHMET DEMİRKOL: DOKTOR TELLO (MİLLİYET)

Şampiyonlar Ligi'ne kalmış, ev sahibi bir takımın bu kadar topa yabancı kalmasını anlamak mümkün değildi. Hem de o kadar iyi bir ilk yarının ardından. Beşiktaş'ın bu kadar baskı yemesinin bir maddi açıklaması da yok. 5 dakika tamam, 10 tamam, ama 20 dakika durmak tükenmek bilmeyen bu baskının altından kalkmak mümkün olmadı nasılsa!

İlk yarıda Ricardinho, Delgado, Tello (oyunun lideri garip bir şekilde üçüncü isim) topu aldıklarında enine ya da boyuna savunma kanatlarını ve Bobo'yu da oyuna katarak pekala etkili akınlar yapmayı başarmışlardı. Bu oyunun en azından gölgesi geri döndü.
Tello'nun çizgi dışı golünün hakkını veren bir oyundu bu.
Bu kadar yakın mesafeden barajın üzerinden indirdiği top kuşkusuz gecenin gollerinin başında gelecek çünkü. Zola'dan beri çok az görünen bir goldü. 2 metre geriden olsa tamam ama bu kadar yakından... Gerçekten muhteşemdi. Doktor inceliği vardı.
Bobo'nun sayısı her şeyden, umutları devam ettirmesinden de çok benim için bu sebeple güzel. O gol, Tello'nun muhteşem sayısını kurtardı.

DENİZ GÖKÇE: HÂLÂ UMUT VAR (AKŞAM)

Dün İnönü Stadı'nda Türkiye'nin son zamanlardaki formsuz takımı Beşiktaş ile Fransa'nın son zamanlarda form tutmaya başlayan ekibi Marsilya arasındaki Şampiyonlar Ligi maçında ilk 5-10 dakikanın dışında ciddi bir mücadele görmek mümkün değildi.

Çok eksik kadroya rağmen Beşiktaş pres yapan rakibine karşı direnmeye çalıştı. Orta alandaki baskı; oyunda çok hata olmasına yol açarken, oyunu ağırlını koyabilecek iki oyuncu erkenden sakatlandı.

İbrahim Akın ve Nobre gibi hareketli oyuncularını oyuna alan Ertuğrul Sağlam, maçı kurtarmaya çalışsa da Beşiktaş bir türlü hücum etkinliği sağlayamıyordu. Ancak 87. dakikada sahneye çıkan Bobo, Siyah-Beyazlılar'ın tükenen ümitlerini bir kez daha canlandırmayı başardı.

İSMAİL ER: İNÖNÜ'YE BARIŞ GELDİ (HÜRRİYET)

Sezon başından bu yana teknik açıdan en iyi futbolunu sergileyen siyah beyazlılarda İbrahim Toraman, Baki, Delgado, Tello, Koray, Bobo bitmek bileyen tempo ile koşarak savaştılar. Sahada ek iş arayan emekliler gibi dolaşan Ricardinho yüzünden takım İbrahim Akın girene kadar 10 kişi oynadı. Geçmişte Brezilya Milli takımında yer alan Ricardinho'nun bundan sonra forma giyip giymeyeceğini merak ediyorum.

Sağlam'ın ısrarla takıma aldırdığı ve en büyük hayal kırıklığı uğratan Rüştü'nün 30 metreden yediği golün rüzgarı tribünlere geldi. İnanılmaz formsuz. Beşiktaş'ın kalesi tek ayakla idare edilmez. Israrla sekerek oynaması kariyerini zedeler! Allahtan Rüştü'nün yaptığı hatayı liderlik özelliklerine sahip golcü Bobo kapattı.

Yapılan bireysel hata tribünlerin sesine, desteğine takım arkadaşlarının terlerine saygısızlık değil de nedir. Beşiktaş'ta sezon başından bu yana ayakta kalan oyuncu parmakla gösterilecek kadar az. Özellikle yumuşak doku sakatlıları nereden kaynaklanıyor diye yöneticiler araştırmalı.

OSMAN TANBURACI: KARTAL GOL, GOL, GOL... ANLAŞILDI TAMAM! (YENİ ŞAFAK)

Şu Çarşı'ya Yıldırım Başkan yıldırım bir uygulama yapsın! Kaç kişilerse alsın onları Porto'ya götürsün. Hem Beşiktaş grup çıksın hem Portekiz taraftar görsün!... Maçı aldıran Çarşı'dır

Tello varsa Beşiktaş'ta hareket var. Adam civa gibi her yerde. Geldiği günden beri söyledim; her takıma bir Tello lazım. Golden sonra Beşiktaş hep bastırıyor, goller kaçırıyor. Ara sıra da onlar kaçırıyor Niang'ı... Baki ve Toraman bu kez hatasız! Delgado ve Serdar dalga dalga geliyor Marsilya kalesine, devre imdadına yetişiyor Gerets'in.

Beşiktaş galip gelebileceği maçta İnönü'de Porto'ya yenilmese bugün siyah-beyaz bayraklar havada uçuşacak! Ne talihsizlik değil mi?

ATIF KEÇECİ: OLACAK, OLACAK... (ZAMAN)

Tello, daha 2. dakikada kaleyi yokluyor ve seyirciye ah çektiriyordu. Dün tüm yabancılar iyi oynuyordu. Ancak Rico, eski günlerini hatırlatır şekilde takımın liderliğine soyunup oyun içi taktik kaptanlığı görevini yerine getirme başarısını gösteremedi.

Dün savunmada canını dişine takıp oynayan Baki top kesmede hünerli, ancak serviste o derece başarı gösteremiyordu. 60'lı dakikalara gelindiğinde rakip ataklardan kazanılan toplar gelişigüzel ileriye şişirilmeye başladı. Böyle bir pozisyonda topun gelişine 28 metre civarından sert bir vuruş yapan Taiwo, Rüştü'yü avlıyor ve istemlerini yerine getirecek beraberlik golünü yapıyordu.

Sonrasında Rico yerini İ.Akın'a, sonrasında da Serdar, Nobre'ye bıraktı. Gol adamlarının çoğalması taktik olarak doğruydu. Roller gene değişmişti, çok adamla rakip alana giden Kartallar gol arayışlarına ivme kazandırmışlardı. Arzulanan oluyor, umutlar biterken sahneye çıkan Bobo çaprazdan attığı sert şutla takımını galibiyete taşıyor ve de Avrupa'da şansın devamını sağlıyordu. Şimdi sırada Porto var. Zorun önemli bölümünü halleden Beşiktaş, bu maça şimdiden hazırlanmalıdır.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 13 9 4 0 25 8 31
2 Sivas 13 10 1 2 24 9 31
3 Fenerbahçe 13 7 4 2 22 14 25
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 13 7 3 3 15 11 24
5 Denizli 13 6 3 4 20 15 21
6 Ankaragücü 13 6 3 4 15 14 21
7 Kayseri 13 5 5 3 18 14 20
8 İ.B.B. Spor 13 5 3 5 16 14 18
9 G.B. Oftaş 13 5 2 6 14 13 17
10 Trabzon 13 4 4 5 14 14 16
11 Konya 13 4 4 5 14 22 16
12 Bursa 13 3 6 4 13 14 15
13 Gaziantep 13 4 3 6 16 18 15
14 V.Manisa 13 3 4 6 17 21 13
15 Ç.Rize 13 4 1 8 13 25 13
16 G.Birliği 13 2 4 7 16 22 10
17 Ankaraspor 13 1 5 7 11 19 8
18 Kasımpaşa 13 2 1 10 8 24 7
21:00
Panionios - Galatasaray
UEFA Kupası grup maçı (NTV)
Haftanın Maçları
13. Hafta
 İ.B.B. Spor 0  
  Denizli 2  
 G.B. Oftaş 0  
  Beşiktaş 1  
 Fenerbahçe 4  
  Ankaraspor 2  
 Gaziantep 2  
  G.Birliği 2  
 Ç.Rize 2  
  Kasımpaşa 0  
 Bursa 1  
  Konya 0  
 Ankaragücü 1  
  V.Manisa 0  
 Sivas 1  
  Kayseri 0  
 Trabzon 0  
  Galatasaray 1  
Haftanın Maçları
14. Hafta
 G.Birliği Trabzon Cuma 20:00  
 Kasımpaşa Bursa Cumartesi 14:00  
 Konya Ankaragücü Cumartesi 14:00  
 Denizli Fenerbahçe Cumartesi 19:00  
 V.Manisa Gaziantep Pazar 14:00  
 Kayseri G.B. Oftaş Pazar 14:00  
 Ankaraspor Sivas Pazar 14:00  
 Galatasaray İ.B.B. Spor Pazar 15:30  
 Beşiktaş Ç.Rize Pazar 19:00