kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

"Erbil'deki şantiye kış nedeniyle durdu"

Kuzey Irak'ta işi olan işadamları şu sıralar ne yapıyor? Bu soruyu merak ediyordum ki bir restoranda Hazinedaroğlu Grubu'nun ikinci kuşak yöneticisi Tunca Hazinedaroğlu'na rastladım. 'Erbil'de 70 milyon dolarlık bir içme suyu şebekesi kuruyoruz' dedi.
Hazinedaroğlu Grubu, Turan Hazinedaroğlu ve okul arkadaşı İlhan Ergelen tarafından kurulmuş ve geçtiğimiz hafta yayınlanan dünyanın büyük müteahhit firmaları listesinde 128'inci sırada, Türkiye'de ise 12'inci sırada yer almıştı.
'Ama' dedi Turan Hazinedaroğlu'nun oğlu Tunca Hazinedaroğlu, 'Erbil'deki işi alınca ben ve ortağımız İlhan Ergelen'in oğlu Emrah Ergelen ve yakın arkadaşım Murat Ayaz, Arge İnşaat adıyla yeni bir şirket kurduk.'
Şu anda Erbil'de 200 kadar Türk işçileri bulunuyormuş. Hedefleri bu işi baharda bitirmekmiş. Ancak hava şartlarının da etkisiyle şu anda şantiyedeki çalışmalar durmuş.
Ocak-mart arası bir çalışma olmayacakmış. Kuşkusuz, tezkereyle birlikte Kuzey Irak'a olası bir operasyon haberleri dolaşınca, bölgede iş yapan her Türk işadamı gibi Hazinedaroğlu da tedirgin olmuş. Öyle ki, 'Başka projelerin içine girmeyi düşünüyor musunuz Erbil'de' diye soruyorum ancak net bir cevap alamıyorum.
Tunca Hazinedaroğlu belki şirketi sırf Erbil'deki işin üzerine kurmuştu ancak peşi sıra önce Romanya'da 50 milyon dolarlık bir alışveriş merkezi işini, Bakü'ye ise Oğuz Kabala'dan içme suyu getirme projesini almış. Bakü'deki 200 milyon dolarlık bu projenin başında ise Tunca Hazinedaroğlu'nun 1974 doğumlu kardeşi Tuğrul Hazinedaroğlu duruyor.
Hazinedaroğlu Grubu'nu okurlar Mavi Akım projesiyle hatırlayacak. Grubun Gazprom'dan bugüne kadar aldığı taahhüt işinin 750 milyon doları bulduğu söyleniyor. Soçi'nin 2014 Kış Olimpiyatları için seçilmesinin ardından, Putin'in Soçi'nin hazırlanması görevini Gazprom'a vermesiyle birlikte, Hazinedaroğlubu kez de ilk etapta 360 milyon dolarlık iş almış. Özetle söylemem gerekirse Gazprom, uzun yıllara dayanan güçlü bir işbirliği yaptığı Hazinedaroğlu'nu verdiği taahhüt işleriyle ihya ediyor.
Hazinedaroğlu da zirveye, tam 65 km uzunluğunda borularla doğalgazı çıkartma başarısını göstererek Gazprom'ın düşündüğü her projeyi gerçekleştirmeyi biliyor.

Romanya zorlaştı
Tunca Hazinedaroğlu ve kendisi gibi genç ortaklarıyla yeni projeleri konuşurken, konu ilginç bir noktaya geldi. Tunca Hazinedaroğlu, Romanya'da aldıkları alışveriş merkezi işini anlatırken, 'Artık Romanya taahhüt işleri için zor bir pazar' dedi.
Sebebini merak edince de öğr endim ki, Romanya'nın AB'ye üye olmasının ardından bu ülkeye işçi götürmekte ciddi vize sıkıntıları yaşanmaya başlamış. 'Üstelik Romen işçi de bulamıyoruz' diyor Tunca Hazinedaroğlu. Çünkü Romenler de daha iyi para kazanabilmek umuduyla başka ülkelere göç etmeye başlamış. "O yüzden ciddi büyüyecek olan bir pazar olmasına rağmen bizim yapmamız güçleşiyor' diyor.
Fanatik Galatasarylı Tunca Hazinedaroğlu, son olarak sözü futbola getiriyor. "Stadımızı 2010 sezonuna yetiştireceğiz. Ve bu sezonu lider bitireceğiz ve inşallah 17'inci şampiyonluğumuzu yaşayacağız."