kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TAEK Başkanı Çakıroğlu - Enerji Bakanı Hilmi Güler

Nükleer'de ilan Şubat 2008'de şebekeye ilk elektrik 2013'te

ANKARA
Enerji Bakanı Güler, 21 Şubat 2008'de, nükleer santral için ilana çıkılacağını açıkladı. TAEK Başkanı Çakıroğlu da, "2013-2014'te nükleer elektrik şebekeye verilebilir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nükleer'de ilan Şubat 2008'de şebekeye ilk elektrik 2013'te
Enerji Bakanı Hilmi Güler, 21 Şubat 2008'de Türkiye'de kurulacak nükleer santral için gerçekleştirilecek yarışma ihalesinin duyurusunun yapılacağını açıkladı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesiyle Enerji Satışına İlişkin Kanun" çerçevesinde hazırladığı ölçütleri, sivil toplum, akademisyenler, yatırımcılar ve ilgili kuruluşların görüş, öneri ve eleştirisine açtı. TAEK'te dün yapılan toplantıda, ilgili kesimlerin görüşleri alındı.

GREENPEACE DE ÇAĞRILDI
Enerji Bakanı Güler, TAEK'in, 1 ay boyunca öneri ve eleştirileri alacağını, nihai ölçütlerin, 21 Aralık'ta yayımlanacağını kaydetti. Güler, daha sonra nükleer santral için gerçekleştirilecek yarışmaya yönelik gerekli yönetmeliğin çıkarılacağını belirterek, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'nin (TETAŞ) 21 Şubat 2008'de ilana çıkacağını söyledi. Güler, toplantıya nükleere karşı olan Greenpeace ve Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) davet edildiğini ancak katılmadıklarını söyledi. TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu da belirlenen 9 ölçütün, teknik şartname olmadığını vurguladı. Santralin kurulması için 48 ayı dikkate aldıklarını söyleyen Çakıroğlu; inşaat, finansman, organizasyon gibi faktörleri de göz önünde bulundurularak 5 yıl hedefini koyduklarını vurguladı. Çakıroğlu, santralin kurulmasına yönelik çalışmaların 1 yıl içinde başlayabileceğini belirterek, "5 yılda biterse 2013-2014'te nükleer elektrik şebekemize verilebilir" dedi.

ATIK 100 YIL SORUN DEĞİL
Nükleer atığa da değinen Çakıroğlu, "İlk atık santral kurulduktan iki yıl sonra çıkıyor. Bu atık 15 yıl santral içindeki havuzlarda bekletiliyor. Atıklar, havuzdan sonra kuru depolama alanlarında, teorik olarak 200, kesin olarak 100 yıl denetde tutuluyor. Yani bir reaktörün atığı, 100 yıl santral alanında depolanacak gibi gözüküyor. Özetle şu anda atık sorunu yok" dedi. Çakıroğlu, santralin 1 kilovatsaat maliyetinin binbin 500 doları bulunduğunu, kurulacak ilk parti santral için 7-8 milyar dolar gerektiğini belirtti.
Haberin fotoğrafları