kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ya reform ya 'ekonomik çıkmaz' tasarısı Meclis'te

Hükümet, 'yasalaşmazsa çıkmaza sürükleniriz' dediği Sosyal Güvenlik Reformu'nu Meclis'e sevk etti. 2008'e kadar çıkacak tasarı, birçok işte yıpranmayı kaldırıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ya reform ya 'ekonomik çıkmaz' tasarısı Meclis'te
Hükümet, IMF'nin en geç 2008 başında yürürlüğe girmesini ön şart olarak ileri sürdüğü sosyal güvenlik reformunu Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda düzenleyip, dün TBMM'ye sundu. Tasarının gerekçesinde sosyal güvenlik sisteminin, Türkiye ekonomisinde istikrarsızlık yaratan ana nedenlerden biri haline geldiği vurgulandı. TBMM'ye sevk edilen tasarının önemli maddeleri ve yenilikleri şöyle:

* Milletvekillerine özel hüküm: TBMM üyeliği sona erenlerden (milletvekillerinden) gerekli şartları taşımadığı için aylık bağlanamayanlara (emekli olamayanlara), sigortalı bir işte çalışmadıkları veya aylık bağlanmadığı takdirde "temsil tazminatı" ödenecek. Bu tutar bin 480 YTL ile başlayacak ve aylık katsayıya göre artırılacak.

* Cenaze ve emzirme ödeneği azaltıldı: Ölen sigortalıların hak sahiplerine asgari ücretin 3 katı düzeyinde ödenmesi öngörülen cenaze ödeneği, asgari ücretin 2 katına düşürüldü. Emzirme ödeneği de asgari ücretin üçte birinden onda birine çekildi.

* Emeklilik sonrası işe girenler: Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli aylığı almakta iken sigortalı bir iş bularak çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecek. Ancak kanundan önce sigortalı işe giren emekliler destek primi ödemeye devam edecek.

* Yıpranmaya tırpan: Kamuoyunda "yıpranma" olarak bilinen fiili hizmet zammı belirli meslek grupları açısından budandı. Basın kartı sahipleri, infaz koruma memurları, PTT dağıtıcıları, TRT çalışanları, ilaçlama ve karantina birimlerinde çalışanlar, devlet tiyatrosu ve CSO sanatçıları ile uçucu personel "fiili hizmet zammından" yararlanamayacak.

* Geçmiş maaşlar güncellenecek: Sigortalıların geçmiş ücretleri yüzde 100 TÜFE ve yüzde 25 reel büyümeden oluşan karma bir endeksle güncellenecek. Böylece geçmiş yıl kazançları enflasyona karşı korunacağı gibi refah artışından da sigortalılara pay verilecek.

* Muhtaçlara Sağlık Sigortası: Eski kanunda yeşil kartlıların da Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanması ve primlerinin devletçe ödenmesi öngörülürken yeni düzenlemede muhtaç kişilere ilişkin tanım getirildi. ANKARA