kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Daktilo tuşlarından duydukları sesle teknolojiye direniyorlar

08.11.2007
Bilgisayar teknolojisinde yaşanan tüm gelişmelere rağmen daktilo meraklıları alışkanlıklarından vazgeçmiyor.

Bir dönemin temel yazışma araçlarının başında daktilolar geliyordu. Ancak bilgisayar sektöründe yaşanan gelişmeler daktiloların pabucunu dama attı.

Yazışmaların vazgeçilmez cihazı, yerini bilgisayara bıraktıktan sonra daktilolar kullanıcılar tarafından depolara kaldırıldı. Şu anda ise özel veya kamu sektöründe daktilo yazan kişilere rastlamak mümkün görünmüyor.

Buna rağmen daktilo tutkusundan vazgeçmeyenler de var. Edirne'de yaşayan Birol Beşpınar ile Hüsnü Uz bunlardan iki tanesi. Çocukluk yıllarında yazmaya başladıkları daktilolarını yanlarından ayırmıyorlar. Edirne Valiliği karşısında bulunan ofislerinde resmi yazışmalar için gelen müşterilerine emektar daktiloları ile hizmet veriyorlar. Daktilonun tuşlarına her dokunduklarında duydukları sesin ruhlarına bir nağme etkisi yaptığını söylüyorlar.

Daktiloyu 16 yaşında kullanmaya başladığını belirten Birol Beşpınar, bu günden bu yana bu cihazı kullanmaya devam ettiğini söyledi. Bilgisayarın kendisine yabancı geldiğini belirten Beşpınar, "Görevim boyunca hep daktilo kullandım. Halihazırda yine kullanıyorum. Bilgisayarla bir işim yoktur. Bilgisayar bana yabancı geliyor. 44 yıldan bu yana daktiloyu kullanıyorum. Daktilo tuşlarına dokunduğum zaman kendimi şiir yazıyor gibi huzurlu hissediyorum. Daktilo tuşlarına dokunuş sesi bir nağme gibi ruhumu okşuyor. Gittiği yere kadar yazmaya devam edeceğim." dedi.

Hüsnü Uz ise daktilo kullanmaya 1967 yılında başladı. Ticaret lisesi mezunu olduğu için ileri düzeyde yazı yazabiliyordu. Bu nedenle Edirne Valiliği'nde işe başladı. 21 yıl encümen müdürü olarak görev yaptı. Bu süre zarfında yaklaşık 50 bin sayfa civarında yazıyı daktilo ile yazdı. 2001 yılında emekli olduktan sonra valilik karşısında açtığı ofisle arzuhalcilik yapıyor. Ofisinde daktilo yanında bilgisayar da bulunuyor. Çocuklarının yardımı ile bilgisayar kullanmayı öğrendi, ancak daktilo alışkanlığından asla vazgeçmedi. Daktiloların hiçbir zaman kullanımdan kalkmayacağını iddia eden Hüsnü Uz, bilgisayar yanında daktilo alışkanlığından vazgeçmediğini dile getirdi.

CHA