kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternette sıkıyönetim

23.11.2007
İnternette suç unsuru olarak kabul edilen içerikli sitelere erişim bugünden itibaren engellenmeye başlanıyor...
Telekomünikasyon Kurumu (TK), 5651 sayılı Yasa'da sayılan katalog suçlarla ilgili internet yayınlarına erişimin engellenmesine bugün itibariyle başlandığını açıkladı.

Kurum'dan yapılan yazılı açıklamada, 5651 sayılı "Internet Ortamında Yapılan Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" uyarınca, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan suçlarla ilgili sakıncalı içerikte yayın yapan sitelere erişimin bugünden itibaren engelleneceği bildirildi.

Buna göre, "İntihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ile Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunu'nda yer alan suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara" erişimin engellenmesi bugün itibariyle başlıyor.

Söz konusu Yasa, içerik, yer, erişim ve toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen 8 katalog suçlarının içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenliyor.

Erişimin engellenmesi kararları, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilecek. Çocukların cinsel istismarı ve çocuklara yönelik müstehcenlik suçlarında erişimin engellenmesi kararlarını Başkanlık doğrudan verebilecek. Bu yayınlara alan adından erişim engelleme yapılacak ve bu işlem erişim sağlayıcılar üzerinden yürütülecek.

Kanunun öngördüğü çalışmalar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, İnternet Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek. İnternet Dairesi Başkanlığı, erişim engelleme işlemlerini başta Türk Telekom-TTNet olmak üzere Telekomünikasyon Kurumu'ndan erişim sağlayıcı faaliyet belgesi alan bütün erişim sağlayıcıları ile işbirliği içerisinde yapacak.

(ANKA)