kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Hangi sporu yaparsam daha hızlı zayıflarım?

43 yaşındayım ve 92 kiloyum. Son iki aydır bir salonda düzenli olarak ağırlık kaldırıyorum ve koşuyorum. Kilo verdim ama bu miktar istediğim kadar olmadı. En çok hangi spor kilo verdirir? Daha hızlı kilo verebilmek için neler yapabilirim? İlker Y./İstanbul

En çok kilo verdiren spor; yapabildiğiniz spordur. Bu kesin kuralı baştan belirlemekte fayda var. Ben size en çok kiloyu squash oynayarak verirsiniz desem bile, eğer yapamazsanız, sevmezseniz ya da devam ettiremezseniz hiçbir anlamı olmaz. Yani öncelikle sürdürülebilir olan sporu seçmek gerek. Yapılan fiziksel egzersizler; aerobik olanlar ve güç ve dayanıklılığı artıranlar olarak ikiye ayrılır. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek, yüzmek gibi aerobik egzersizler, ağırlık kaldırmak gibi kas kütlesini artırmaya yönelik olanlara göre daha fazla kalori harcatır. Arada bir ikinci gruptaki egzersizleri de yapmak da faydalı olacağı gibi, asıl kiloyu verdirecek olan birinci gruptur.

'Çıktığın vitesle in'
Düzenli kilo vermenin ancak doğru beslenmeyle olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. 'Nasıl olsa spor yapıyorum, öyleyse ne istersem yiyebilirim' düşüncesi sizi amacınızdan saptırmaktan başka işe yaramaz. Kimse sabırlı olmanın kilo vermedeki önemine dikkat etmiyor. Unutmayın ki; vermeye çalıştığınız 10 kiloyu bir ayda almadınız. Öyle ise bir ayda veremezsiniz. İstanbul'da yaşayanlar bilir; bazı inişli çıkışlı yollarda İETT şoförlerine güvenli sürüş için, 'Çıktığın Vitesle İn' diye uyarılar vardır. Kilo vermeye çalışanların düsturu da bu olmalıdır. Gelin birlikte herkesin anlayacağı çok kolay bir matematik işlemi yapalım. Bir kilo vermek için 7 bin kalori harcamak gerektiğini biliyoruz. Diyelim ki yarım saat bisiklete bindiniz ve 350 kalori yaktınız. Bir kilo verebilmek için 19 kere daha yarım saat bisiklete binmeniz gerekir. Çok uzun mu geldi? O zaman, her gün yediğiniz bir hamburgeri veya içtiğiniz bir kolayı diyetinizden çıkartarak, yapacağınız egzersiz sayısını yarıya indirebilirsiniz.

200 dakika!
Eğer yemenizi içmenizi değiştirmeden kilo vermek istiyorsanız haftada en az 200 dakika orta ağırlıkta spor yapmalısınız. Orta ağırlıkta spor, saatte 12 km hızla koşmak ya da eşdeğerde başka bir egzersizdir. Yediklerinize dikkat ederseniz, bu süreyi 2 saat 30 dakikaya indirebilirsiniz. Daha önce spor yapmamış kişiler ise spora, haftada 50 dakika egzersizle başlamalı ve bir ay içerisinde bu süreyi 200 dakikaya çıkarmalıdırlar. Bu yavaş geciş sayesinde vücudunuz uygulayacağınız egzersiz programına zorlanmadan uyum gösterebilir.

İşte önemli ipuçları
* Sporu bir arkadaşınızla birlikte yapın çünkü iki kişi birbirini daha iyi motive eder.
* Yapacağınız egzersizi önceden planlayın. Böylece 'Zaman bulamadım' gibi bahaneler üretemezsiniz.
* Her gün tartılın. İyi gittiğinizi bilirseniz devam edersiniz.
* Abartmayın. Her gün kaldıramayacağınız ağırlıkların altına girmek, sakatlanmanıza yol açar.
* Yemeğinizi evde yiyin.
* Suyu, biraya ya da şaraba çevirmeyin. Bunu yaparsanız sadece boş kalori almakla kalmaz, bir süre sonra ne yiyip içtiğinizin hesabını da unutursunuz.