kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Büyükdere'nin yeni rakibi Merter-Ataköy hattı olacak

MENEKŞE ATASELİM
İstanbul'un gözde alışveriş caddesi Büyükdere'nin tahtı, Merter'den Ataköy'e uzanan hatta sıralanacak 5 yeni proje ile sallanacak. Toplam yatırım bedeli 1.2 milyar dolar civarındaki 5'li sırada bekliyor..
Türkiye, son yıllarda hem yerli hem de yabancı girişimcilerin yatırımları ile alışveriş merkezi pastasındaki payını büyüttü. 179 merkezde 20 milyar dolarlık cironun döndüğü pazarın en önemli oyuncusu ise alışveriş merkezlerinde yılda ortalama 600 milyon ziyaretçi ağırlayan İstanbul. Bakırköy'de Galleria, Altunizade'de Capitol, Etiler'de Akmerkez'in alışverişte simge haline geldiği İstanbul'da işler 2000'li yılların başında değişti. Levent'te açılan Metrocity ile Büyükdere Caddesi'nin adı 'alışveriş'e karıştı. Aynı hattın devamında Metrocity'i Kanyon, onu da 1.5 yıl arayla İstinyePark takip etti. Toplam kiralanabilir alanı 200 bin metrekareyi geçen bu 3 alışveriş merkezinde yıllık ciro 1 milyar doları geçti, Büyükdere Caddesi de İstanbul'un gözde alışveriş bölgesi olarak anılmaya başladı.

Tahtın yeni adayı
Büyükdere, pastadan aldığı büyük payla deyim yerindeyse Akmerkez'in tek başına sürdüğü saltanatı yıkan bölge oldu. Ancak, Avrupa yakasında gelecek 2 yıl içinde bu tahta ortak olmaya aday başka bir 'alışveriş cenneti' daha inşa ediliyor. E5 otoyolu üzerinde Merter'den başlayıp Ataköy'e kadar devam eden hat boyunca 2008'de itibaren teker teker açılmaya başlayacak olan 5 yeni alışveriş merkezi sırasını bekliyor. Hali hazırda hizmet veren ticaret merkezlerinden Bahçelievler Ömür Plaza ve Kadir Has Center da bu tabloya eklendiğinde Merter-Ataköy hattının E5 boyunca 7 farklı merkezle yarışa asılacağı görülüyor. Yeni açılacak alışveriş merkezlerinden ilki Merter'deki Vakko arazisini satın alan Eroğlu Yapı'nın 300 milyon dolarlık projesi. Yıllarca Vakko'nun seri sonu mağazası olarak kullanılan Merter'deki yapının yerini çok farklı bir konsept ve mimaride inşa edilmesi planlanan alışveriş merkezi alacak. Yine aynı bölgede hayata geçirilecek bir başka proje ise Carrefoursa'nın arazisinde Multi Turkmall-Apollo ortaklığı ile gerçekleştirilecek. 600 milyon Euro'luk yatırımla hayata geçecek projenin 2010'da açılması planlanıyor.

Merter'e 2 proje birden
Bahçelievler kısmına gelindiğinde iki farklı proje dikkat çekiyor. Bunlardan biri yine Carrefoursa'ya ait bir arazide Şirinevler'e gelmeden E5'e cepheli bir alanda gerçekleşecek. Bahçelievler'deki diğer alışveriş merkezli proje ise Metroport. Busidence konsepti ile inşa edilen ve toplam 50 milyon dolar civarında bir yatırım olan karma projede 5 katlı ve 100 mağazalı bir alışveriş merkezi açılacak. Ataköy'e kadar gelindiğinde ise Kültür Üniversitesi'nin yeni binasının hemen yanında Londra Camping'in yatırımcı olduğu Airport Alışveriş Merkezi inşa ediliyor. Bu proje de şubat ayında hizmet vermeye başlayacak. Birkaç ay sonra bu projelerin açılışlarının birbirini izleyeceği Merter-Ataköy hattı da özellikle Topkapı'dan Bakırköy'e ve hatta Yeşilköy'e kadar geniş bir bölgede önemli bir tüketici kitlesine hitap edecek. Durum böyleyken, Büyükdere Caddesi, kendisine uzakta yaşayanlar için daha da 'uzaklaşıp', alışveriş merkezlerinin birinci adresi olma ünvanını da paylaşmak zorunda kalabilir gibi görünüyor.
Haberin fotoğrafları