kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"ABD füzeleri Avrupa'yı bölecek"

Yeni Haber
İngiliz parlamenterler, ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemine Rusya'nın ısrarla karşı koyması nedeni ile birliğin bölünme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.

İngiltere Parlementosu Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan raporda, Avrupa Birliği'nin (AB) bu sorunla başa çıkmada tek başına yeterli olamayacağı ve uluslararası bir işbirliğinin zorunlu olduğuna dikkat çekildi.

Ria Novosti'ye göre, Rusya ve ABD ilişkilerinin füzeler nedeni ile Soğuk Savaş sonrası ilk defa en alt seviyeye indiğine işaret edilen raporda, "Rusya'nın füze savunma sistemine karşı çıkması ve şüphe ile yaklaşması NATO'nun eski Sovyet ülkelerine doğru genişlemesinden kaynaklanmaktadır. Rusya'da buna karşı oluşan tepkinin üstesinden gelmek zor olacak." denildi.

İngiliz parlamenterler ABD, Rusya ve NATO'nun Avrupa'ya kurulacak füze savunma sistemleri ile ilgili daha yapıcı ve sürekli bir diyalog geliştirmelerini isteyerek, "Er ya da geç ABD füze savunma sistemlerini kurmaya niyetli. Biz taraflara sorunu diyalogla çözmeleri için iş birliği yapmalarını öneriyoruz. NATO ülkeleri ve Rusya arasında devam eden rekabet sonunda Avrupa'nın bölünmesine yol açabilir." uyarısı yaptı.

Komite İngiliz hükümetinin Yorkshire bölgesinde bulunan Kraliyet Hava Gücü izleme istasyonlarının balistik füze savunma sisteminin bir parçası olarak kullanılmasına izin vermesini de eleştirdi. Komite Pentagon'a taahhüt edilen böyle bir izin için parlamento onayı gerektiğini savunuyor. Komite raporunda, "Parlamento da herhangi bir tartışma yapılmadan hükümetin doğrudan böyle bir izin verme hakkı yok. Biz bu konunun tüm ayrıntıları ile parlamentoda tartışılmasını istiyoruz." ifadesine yer verdi.
ABD'nin İran ve Kuzey Kore'ye yönelik olduğunu iddia ettiği Avrupa füze savunma sistemi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Moskova Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek sistemlerin doğrudan Rusya'nın ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesi ile karşı çıkıyor. Rusya, İran ve Kuzey Kore'nin yakın ve orta vadede böyle bir kapasiteye ulaşmalarının mümkün olmadığını kaydederek Azerbaycan Gebele radar üssünü birlikte kullanmayı önermişti. Teknik açıdan Gebele'yi yeterli bulmayan Washington Çek Cumhuriyeti ve Polonya konusunda ısrarlı.

Diğer taraftan Rusya'nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) ayrılma yönünde verdiği moratorium için de günler kaldı. Rusya NATO ülkelerinin de Avrupa'da silahsızlanmayı öngören AKKA anlaşmasını imzalamamaları durumunda 12 Aralık'ta anlaşmadan ayrılacak. Bu durumda Rusya Kafkaslar ve Avrupa sınırında yeni bir silahlanmaya girecek. Türkiye açısından güvenlik sorunu oluşturacak gelişme için de henüz bir adım atılmadı. Rusya Genelkurmayı NATO'nun moratorium ile ilgili geri adım beklentisinin de karşılanmayacağını açıklamıştı.

CİHAN