kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Festus Okey davası Ağır Ceza'ya gönderildi

Yeni Haber
Beyoğlu'nda, Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında iken hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davada, Okey'in ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru Cengiz Y., ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Görevsizlik kararı veren hakim, "Olası kast ile adam öldürmek" suçundan dosyayı Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine başlanan duruşmaya; tutuksuz sanık Cengiz Y., avukatı Vehbi Kahveci ile Çağdaş Hukukçular Derneği'nden 3 avukat katıldı. Duruşmaya; Nijerya Konsolosluğu'ndan hiçkimsenin katılmaması ise dikkat çekti. Duruşmada Hakim Mehmet Mustafa Gülbay, davaya müdahil olmak isteyen Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının taleplerini reddetti.

Savunmasına olaydan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek başlayan Cengiz Y., olayın gelişimini anlattı. Tanık polislerin de dinlenmesinin ardından Hakim Gülbay, sanığın eyleminin 5237 sayılı TCK'nın 81. maddesinde yazılı "kasten adam öldürme" eylemine dönüşme ihtimali bulunduğunu belirterek kararında şöyle dedi: "Kasten adam öldürme veya taksirle adam adam öldürme niteliğinde olup olmayacağının takdir ve değerlendirmesinin ağır ceza mahkemesine ait oldup mahkememizin görevsizliğine, sanığın bulunduğu hal ile bu aşamada yargılanmasının devamına, sanığın TCK'nın 81, 21/2, 53/1-2 maddeleri gereğince yargılanmasının temini için dosyanın yetkili ve görevli Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na tevdiine karar verildi."

Yeni suçlamaya göre sanık polis memurunun, 25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacağı bildirildi. Duruşma sonrası tutuksuz yargılanan Cengiz Y. Beyoğlu Emniyet Müdürü Tuğrul Pek ve mesai arkadaşları ile adliyeden çıkarak, emniyet müdürünün makam aracına bindi. Cengiz Y.'nin içinde bulunduğu makam aracı hızla adliyeden uzaklaştı. Bu arada, duruşma için adliyeye çok sayıda sivil ve resmi polis memurunun geldiği görüldü.

Davada müdahil talepleri reddedilen Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlarından Taylan Tanay mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, Festus Okey davasında yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi. Tanay, polis tutanaklarının çelişkilerle dolu olduğunu iddia ederek, "Bunların başında olaya neden olan silahın 8 gün sonra sahibine iade edilmesidir. Bunun gibi davanın seyrini değiştirecek onlarca gelişme yaşanmıştır." dedi. Taksirle adam öldürmek suçundan yargılanan polis memuru Cengiz Y.'nin, kasten adam öldürmek suçlamasıyla yargılanmaya başlanılması gerektiğini öne süren Tanay, "Mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Bizde gerekli itirazlarımızı yapacağız. ÇHD olarak bu davanın takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

CİHAN