kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başbakan Erdoğan'dan anayasa kararlılığı

Ergun AKSOY KIZILCAHAMAM
Erdoğan, Kızılcahamam'da "Türk demokrasisi yeni anayasa yaparak rüştünü ispat eder" diye konuştu. Yeni anayasa taslağının 15 Aralık'ta açıklanmasına karar verildi. Başbakan, kapanış konuşmasında ise "Türkiye kazanacaksa biz kaybedelim" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Başbakan Erdoğan'dan anayasa kararlılığı
AK Parti'nin Kızılcahamam kampının ikinci gününde Başbakan Tayyip Erdoğan, vekillerin sorularını yanıtladı. Vekiller yeni anayasa çalışması ile ilgili görüşlerini açıkladılar. Toplantıda anayasa taslağının 15 Aralık'ta açıklanacağı duyuruldu. Erdoğan da vekillere yeni anayasa hazırlamakta kararlı olduklarını belirtti ve yapıcı eleştirileri dikkate aldıklarını söyledi. Erdoğan, AK Parti'nin Kızılcahamam toplantısının kapanış toplantısında, "Türkiye kazanacaksa biz kaybedelim. Bu ülkeyi kendi malı zannedenlere pabuç bırakmayacağız" dedi. Erdoğan, şu mesajları verdi:

* HERKES SÖYLÜYOR: Yeni ve bütünlükçü, çağdaş bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu yıllardır herkes söylüyor. 1982 Anayasası'nın Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyamayacağı, Türkiye için dar bir elbiseye dönüştüğü için genel bir toplumsal kabul oluştu.

* AHLAK DIŞINA ÇIKMAK: Yeni anayasa yapım sürecini akamete uğratmak için tartışma ahlakının dışına çıkarak kamuoyunu yanlış yönlendirmek ve bilgilendirmek için ciddi gayret gösterildi.

* YAPMA İRADESİ: Türkiye'nin demokratik, siyasi süreç içinde bir anayasa yapma iradesi gösterebilmesinin çok büyük demokratik açılımlar sağlayacağına inanıyoruz. Türk demokrasisi olağanüstü dönemler dışında normal demokratik süreç içinde bir anayasayı hayata geçiremedikçe rüştünü tam anlamıyla ispat edemeyecektir.

* EŞSİZ FIRSAT: Son 5 yıldır yaşadığımız demokratik gelişmeleri sivil bir çağdaş anayasa ile taçlandırmak Türkiye'nin kaçınamayacağı bir zorunluluğa dönüşmüştür. Burada bir kez daha açık çağrıda bulunuyorum: Bu eşsiz bir fırsattır, tarihi bir imkandır.

* 'SİZ YAPMAYIN' DİYORLAR: Daha henüz süreç başlamışken ve ortaya henüz bir metin çıkmamışken, bunu 'AK Parti'nin anayasası' diye yaftalamak ahlaki bakışın ürünü olamaz. Peki kim yapacak? Parlamentonun yüzde 65 güç vermiş olduğu iktidar niye bu çalışmayı yapmasın?

* SİNİR UÇLARI: Toplumun sinir uçları ile oynayarak siyaset yapmak gibi bir kötü alışkanlık var Türkiye de. Devletle milleti birlikte düşünemeyen, ikisi için ortak cümle kuramayan hizipçi siyaset büyük zararlar verdi.

* AKILLA HAREKET ETMEK: Duygularımızla değil aklımızla hareket etmek, parça ile değil bütünle uğraşmak ihtiyacımız var. AK Parti bu yolda tek başına bile kalsa Türkiye'nin sadece fiziki ve idari bütünlüğünü değil insani ve duygusal bütünlüğünü de savunmaya devam edecektir.

* MEDYAYA ELEŞTİRİ: Terörle mücadele gibi hassas meseleler var. Medyamızda kaynağından doğrultulamamış uydurma ve hayali senaryoların hâlâ haber yapıldığını görüyoruz. Bize atfen haberler yapılıyor. Medyayı ciddiyete ve sorumlu davranmaya davet ediyorum.